Detalje fra Asger Jorns relief på Århus Statsgymnasium

Asger Jorns store relief

Af

I 1958-59 skabte Asger Jorn (1914-73) et 27 meter langt keramisk relief til forhallen på Århus Statsgymnasium. Først efter lange tovtrækkerier havde han indvilget i at tage imod udsmykningsopgaven fra Statens Kunstfond – han brød sig ikke om gymnasiets…

Kan man køre på scooter på et kunstværk?

0 kommentar 0 anbefalinger

Asger Jorn lod sig ikke begrænse. På det store relief kan man se aftryk af både scooterdæk, hundepoter og sko. Relieffets dramatiske komposition og kaotiske motivverden er typisk for Jorn. Antydninger af mærkværdige væsener myldrer frem af de tykke, opkørte lag. Nogle ser et sydeuropæisk undervandsscenarie, mens andre indlæser Jorns private kærlighedshistorie med skiftende koner, masser af børn og en ung elskerinde i værket. Det mest iøjnefaldende er nu ikke de historier, der måske, måske ikke, udspiller sig i relieffet. Det er Jorns voldsomme kamp med materialet. Værket virker til at være en undersøgelse af lerets udformningsmuligheder. Heller ikke med glasurerne har Jorn begrænset sig: Her er både tyktflydende, glinsende plamager og tynde, gennemsigtige lag. Man får lyst til at røre ved værket: Lade hænderne glide hen over de glatte overflader, mærke de ru fuger.

Asger Jorn lod sig ikke begrænse. På det store relief kan man se aftryk af både scooterdæk,…