Aalborg gågade

Limfjordens hovedby

Af

Aalborg har altid været Limfjordens hovedby. Byen har haft alle fordele: Adgang til fiskeriet i Limfjorden, nærhed til de norske, svenske, danske og baltiske markeder, en nøgleposition ved passagen over Limfjorden, undergrundsressourcer og frodig landbrugsjord. Byen …

Bidrag til Aalborg

Aalborg-købmanden Jens Bang

0 kommentar 1 anbefalinger

Jens Bang (ca. 1570-1644) var ud af en købmandsslægt fra Horsens, men kom som ganske ung til Aalborg, hvor han giftede sig med en borgmesterdatter. Her oparbejdede han en blomstrende forretning: i hele det nordvestlige Jylland opkøbte han korn og stude, som han eksporterede til Tyskland og Holland. Fra Østersøområdet hentede han på egne skibe hør og hamp, og han fragtede norsk tømmer til Spanien og Frankrig, hvor han fik vin og salt i returlast. En overgang var han direktør i et af Christian 4.s saltkompagnier. For de mange penge han tjente, opkøbte han et utal af huse og ejendomme i Aalborg. Stenhuset, den prægtige fireetagers bygning, som har båret hans navn frem til nutiden, lod han opføre ved Østerå i Aalborg 1623-24. I 1630'erne var Jens Bang på højden af sin karriere, men senere forfulgtes han af uheld, og ved hans død i 1644 var han på fallittens rand. Jens Bang fremstilles ofte som en stridbar og umedgørlig person, der førte retssager udelukkende for sin fornøjelses skyld - det skulle være grunden til, at han aldrig blev borgmester i Aalborg - men denne vurdering er givetvis for streng. Kildematerialet tegner et billede af en talentfuld, men benhård forretningsmand, der nidkært forfulgte enhver chance for gevinst. Hans dybe engagement i handelslivet kan måske have fået ham til at fravælge det ærefulde erhverv, der ellers burde have været ham temmelig sikkert.

Bidrag til Aalborg

Hvem var far til Marens barn?