Århus Rådhus
Fakta

Tårnhøje ambitioner for byens hus

Af

Århus Rådhus er bygget mellem 1937-1942. Det ligger centralt, omgivet af et parkanlæg. Rådhuset består af tre forskudte bygningsdele. Hovedfløjen ud mod Rådhuspladsen rummer de repræsentative funktioner og byrådssalen. Den lange og høje Panoptikonfløj samler …

Vis mere

Bidrag til Århus Rådhus

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Uden tårn intet monument

Tid / Periode 1937 1942
1 kommentar 0 anbefalinger

Arkitekterne Arne Jacobsen og Erik Møller vandt i 1937 konkurrencen om det nye rådhus til Århus. Men det oprindelig projekt måtte ændres inden indvielsen i 1942. Da århusianerne opdagede, at Rådhuset skulle bygges uden tårn, var modstanden hård. Mange syntes, at byens førende hus skulle være monumentalt. Nok var tiderne både moderne og demokratiske, men uden tårn gik det ikke. Derfor måtte arkitekterne indarbejde det 60 meter høje rektangulære tårn i den oprindelige plan. Tårnet er beklædt med marmorplader og omsluttet af en betonkonstruktion, der bærer seks balkoner og to urskiver. Konstruktionen kan ligne et efterladt stillads, og det faldt først en del for brystet. Siden er Rådhustårnet dog blevet et værdsat vartegn for byen.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Bendt Lund Nielsen
, for mere end 11 år siden

Et spændende rådhus. Meget "træls" at Kellers Gård er væk nu. Jeg har kæmpet for bevarelsen. Pladsen omkring Rådhuset er ikke særlig køn -mildest talt!!!!

Bidrag til Århus Rådhus

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Uden tårn intet monument

Arkitekterne Arne Jacobsen og Erik Møller vandt i 1937 konkurrencen om det nye rådhus til Århus. …

Billeder (4)

Videoer (1)

  • Video