Årsdale Mølle før moderniseringen i 1919

Ottekantet murmølle på Bornholm

Af

I 1877 opførte møllebygger Didrik Kjøller fra Nexø og hans fire sønner en ny vindmølle for møller Hans Peter Mikkelsen i Årsdale ved Ibsker. Møllen har været i slægtens eje siden. Den var den sidste af Bornholms vindmøller, der gik ud af drift. Møllen er…

Bidrag til Årsdale Mølle

Nye tider for mølleriet

1 kommentar 0 anbefalinger

Omkring år 1900 blev dampmøllerne en trussel mod vand- og vindmøllerne. Mange gamle møller måtte lukke. Andre forsøgte at tage kampen op ved at modernisere deres møller. I 1919 overtog Johannes Mikkelsen Årsdale Mølle efter sin far. Johannes startede med at anskaffe en vindrose, der kunne styre møllen efter vindretningen. To af vingerne fik klapper i stedet for de gamle kludesejl. Det blev hurtigere at regulere sejl, så mølleren kunne koncentrere sig om møllens kværne. To år efter blev der råd til at sætte klapper på de to sidste vinger, samtidig med at en ny støbejernsaksel blev lagt op. Maskineriet blev moderniseret med blandt andet valsestol i 1929. Den lille hjælpemotor fra 1904 blev udskiftet i 1939 og igen i 1961.

Mikkel koch
, for mere end 4 år siden

Møllen ejes stadig af samme familie og drives i dag som granitværksted og museums mølle. Hvor man kan komme op og se hvordan møllen som helhed virkede og stadig virker. Du behøver dog ikke besøge møllen for at se mere omkring den. Denne youtube video giver et fantastisk indblik i hvordan møllen ser ud og virker. http://www.youtube.com/watch?v=H86yjCJgSIA

Omkring år 1900 blev dampmøllerne en trussel mod vand- og vindmøllerne. Mange gamle møller…