Ærøskøbing brogade

Byen der gik i stå

Af

Ærøskøbings historie står først og fremmest i søfartens tegn. Byen blev grundlagt i middelalderen og har alle dage været centrum for oplandshandlen på øen. Men det var søfarten i 1700-tallet, der for alvor satte byen på landkortet. Ærø hørte dengang til…

Bidrag til Ærøskøbing

Levende by eller frilandsmuseum?

1 kommentar 0 anbefalinger

Ærøskøbing fik i 2003 Europa-Nostra prisen for at være enestående velbevaret. De historiske, velbevarede byer i Danmark er ligesom Ærøskøbing små og ligger lidt væk fra de større byer. Den triste forklaring er, at byerne gik i stå engang i løbet af 1800-tallet. De små, lave huse i Ærøskøbing står endnu, fordi husene ikke blev erstattet af moderne murstenshuse. Det harmoniske gadeforløb med torv og kirke findes endnu, fordi supermarkeder og fabrikker ikke blev anlagt og stjal pladsen. Brønden på torvet er bevaret, fordi der først kom offentlig vandforsyning i 1952. Gå en tur rundt i byen og spørg dig selv: Er dette et museum eller en levende by?

Flemming Stenagre Rasmussen
, for mere end 8 år siden

Det er en skam, hvis Ærø som helhed skal bedømmes på Ærøskøbing by´s præmisser, der omfatter et indbyggertal på mellem 900 og 1000 indbyggere mod Ærøs samlede indbyggertal på små 7000 indbyggere. Den meget større by, Marstal, det stadigvær har nutidige søfartstraditioner med værfter og søfartsuddannelser og Søby, der huser øens største arbedsplads Søby Værft med op til 175 ansatte udgør nok så væsentlig en del af tilværelsen på Ærø. Ærøskøbing er en unik turistattraktion. Danmarks bedste frilandsmuseum, men Ærø kan ikke basere sin fremtid på turismen. Også Skagen går tilbage i indbyggertal! Så Ærø er mere end man umiddelbart får indtryk af ved at tilbringe en eller flere dage i Ærøskøbing. Ærøskøbing skulle nødigt (fortsat) virke som en "klods om benet" på en positiv udvikling af Ærøs fremtid.

Ærøskøbing fik i 2003 Europa-Nostra prisen for at være enestående velbevaret. De historiske,…

Ærøskøbing - Et levende eventyr