Akvarel af Aldersro

Bondestenalderens fællesgrave

Af

Landevejen mellem Værslev og Kærby nær Kalundborg går midt gennem en gravhøj fra bondestenalderen. På den ene side af vejen findes tre jættestuer, hvoraf to er bygget sammen. Jættestuerne var begravelsessted for nogle af de første danske bønder, og gravenes…

Bidrag til Aldersro

Knogler, ravperler og lerkar

Tid / Periode -3400 -3000
0 kommentar 0 anbefalinger

Er Aldersro-jættestuerne blevet udgravet? Nationalmuseet foretog i 1937 og 1941 nogle enkelte og lettere restaureringer, men først i 1993 blev der foretaget en egentlig udgravning. Ved den sidste undersøgelse fandt man talrige menneskeknogler, ravperler og knuste lerkar fra bondestenalderen. Blev jættestuerne kun anvendt til en enkelt begravelse? Nej, jættestuer er fællesgrave og er blevet anvendt over en meget lang tidsperiode på adskillige hundrede år. Ved udgravningen af Aldersro viste det sig, at der i tidens løb også har været korte mellemrum, hvor der ikke er blevet begravet mennesker i højen. I indgangen til et af gravkamrene fandt man et helt skelet. Måske er det resterne af den sidste person, som blev begravet i jættestuen.

Bidrag til Aldersro

Er Aldersro-jættestuerne blevet udgravet? Nationalmuseet foretog i 1937 og 1941 nogle enkelte og…