Antvorskov Kloster-1
Fakta

De magtfulde johanittere

Af

Antvorskov Kloster var i middelalderen beboet af munke fra Johanniterordenen. Klosteret blev oprettet i år 1164 af kong Valdemar den Første og ærkebiskop Eskil. Antvorskov Kloster blev en betydelig godsejer på Sydvestsjælland. Forstanderen sad i rigsrådet og havde…

Vis mere

Bidrag til Antvorskov Kloster

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Stammer Dannebrog fra Antvorskov?

Tid / Periode 1164 1536
1 kommentar 0 anbefalinger

Johanniterne var en militær munkeorden med nær tilknytning til korstogsbevægelsen. Klostrene i Norden bedrev primært lokal sygepleje. En del af indtægten fra klostergodset gik til pleje, mens resten gik til at finansiere korstogene sydpå. Meget tyder på, at johanniterne fra Antvorskov var involverede i kong Valdemar den Andens korstog til Estland. Det var under dette korstog, at Dannebrog angiveligt dalede ned fra himlen under et slag i Tallinn i 1219. Det er meget muligt, at dette flag var kraftigt inspireret af Johanitterordenens banner, et hvidt kors på rød baggrund. Og på den måde kan Dannebrog faktisk være bragt med til Estland af munke fra Antvorskov.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Jan Eskildsen
, for mere end 13 år siden

En anden udgave af historien om Dannebrog kan findes her: http://ec.europa.eu/danmark/publikationer/eu_rykker_graenser/malta_da.htm ---- hvor man kan læse dette: Man siger, at Danmark og Malta gav hinanden deres respektive flag. Først gav danskeren Storgreve Roger malteserne det flag, som skulle blive deres. Det skete på et togt, hvor han først tog magten fra araberne på Sicilien i 1090 og senere var på vej til Malta for at gøre det samme. Historien siger, at Roger havde det rød-hvide flag med til Malta, og at han forærede malteserne det som tak for en god modtagelse. Det siges, at malteserne 129 år senere gjorde gengæld og forærede danskerne dét, vi kender som Dannebrog. Det skete i et slag i Estland, hvor danskerne med vold og magt forsøgte at gøre esterne kristne. I slaget deltog også nogle johannitterriddere fra Malta - de såkaldte malteserriddere - og i kampens hede sled deres flag sig løs, steg mod himlen og dalede lige ned i favnen på den danske konge Valdemar Sejr. Valdemar tog flaget med hjem og gjorde det til danskernes flag. I øvrigt mener nogle historikere, at det omtalte slag fandt sted i 1208, men spændende er det jo.

Bidrag til Antvorskov Kloster

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Stammer Dannebrog fra Antvorskov?

Johanniterne var en militær munkeorden med nær tilknytning til korstogsbevægelsen. Klostrene i…

Billeder (3)