Bjørn Nørgaard på Gladsaxe Hovedbibliotek

En mærkværdig portal

Af

For at komme ind på Gladsaxe Hovedbibliotek skal man igennem en mærkværdig portal: En overligger i egetræ med udskårne motiver balancerer hen over en græsk søjle lavet af bronze og en slank bautasten af groft tilhugget marmor. Nederst to betonsokler med abstrakte…

En græsk søjle, en pyramide og to nøgne kunstnere

0 kommentar 0 anbefalinger

Portalen slår – med sine forskellige materialer stilarter – tonen an i den omfattende udsmykning, der blander inspirationer fra verdens kulturhistorie. Udsmykningen hedder "Arkitektoniske kommentarer" – og det er da også netop, hvad det er: En række billedkunstneriske kommentarer og tilføjelser til Erik Korshagens biblioteksbyggeri. Nørgaard forholder sig frit og legende til bygningskunstens historie og kombinerer velkendte elementer – pyramiden, tårnet, portalen, grotten, templet og søjlen – på nye måder. Det hele kulminerer i den indre lysgård, hvor forskellige himmelstræbende objekter giver et fortættet udtryk: Et højt tårn og en tresidet glaspyramide omkranses af otte bemalede cementsøjler – det hele presset sammen på den sparsomme plads. Kigger man op, ser man to nøgne menneskefigurer i bronze. Det er afstøbninger af kunstneren og hans hustru, billedkunstneren Lene Adler Petersen.

Portalen slår – med sine forskellige materialer stilarter – tonen an i den omfattende…