Maleri af Anker Landberg

Dansk virksomhed i verdensklasse

Af

Burmeister og Wain blev etableret allerede i 1843 som mekanisk værksted. I 1872 anlagde man skibsværftet på Refshaleøen i Københavns Havn. Firmaet er uden sidestykke Danmarks bedste bud på et industriforetagende i verdensformat. Det var i mange år landets…

Bidrag til B&W Refshaleøen

Den selvbevidste arbejder

4 kommentarer 0 anbefalinger

Arbejderne på Burmeister & Wain blev kendt som fagbevægelsens fortrop. Det skyldes blandt andet, at den første egentlige strejke fandt sted på værftet i 1871. Desuden var virksomheden stor. Man kunne sende mange mennesker på gaden og øve stor indflydelse i fagforbundene. Mest karakteristisk for Burmeister & Wain-arbejderne er dog, at den faglige organisering var et betydningsfuldt fællesskab i dagligdagen. Det samme gjaldt for deres politiske tilhørsforhold. Et oliemaleri af Anker Landberg fra 1952 viser tydeligt den faglige, sociale og politiske selvbevidsthed blandt Burmeister & Wain-arbejderne . Billedet hedder "Svejsere på B&W". En læsende arbejder (brillerne), der hviler i sig selv (piben), ser os jævnbyrdigt og stolt lige i øjnene.

Holger Bak Andersen
, for mere end 5 år siden

Ham der B&W-arbejderen – ser han ikke ud som en medarbejder, der ryger i arbejdstiden og holder pause meget af tiden? Samtidig har han slået ansigtsbeskyttelsen op, så det ligner hovedbeklædningen for en pave. Ansigtsudtrykket er ligeledes lidt stift, og det der kaldes selvbevidsthed er måske usikkerhed og tvivl om, om den vej, som man politisk forfulgte nu også er den rigtige – en vej, der førte til, at man med alle midler forsøgte at få den (eller dem) som satte sig ind for at redde B&W ned med nakken, hvilket da også lykkedes rent økonomisk, således at vi ikke mere kan være stolte af, at produktionen af verdens bedste dieselmotor er på danske hænder

Henry Jørgensen
, for mere end 5 år siden

Ja, B&W var en dejlig arbejdsplads, og jeg følte at jeg var et accepteret medlem af vores lille pressionsgruppe (ca 2700 medarbejdere). Jeg var ansat fra august 1974 til december 1976, hvor jeg var en af de 950 medarbejdere, ledelsen mente de kunne undvære. Ligesådan blev jeg sparet væk fra Københavns Universitet i 2012, og er nu på efterløn, med gode minder fra flere større og mindre arbejdspladser siden jeg som 8 årig begyndte at arbejde hos gartneren i Svinninge i 1959, for den fyrstelige løn af 75 øre i timen (sort).

Inge Hertoft
, for mere end 8 år siden

Der var stor respekt omkring B&Ws arbejdere. Da jeg var ung kontorass. i Dansk Arbejdsgiverforening, var der mange arbejdsnedlæggelser. Når de var gået på B&W, kunne vi regne med, at det ville brede sig. Der blev set på, hvad de gjorde. Det var ikke eftertragtet arbejde at skrive navnelisterne over de mange strejkende fra værftet.

ah.cph
, for mere end 8 år siden

Burmeister & Wain var alle tiders arbejdsplads. Der var et utroligt sammen hold, om du var arbejder eller du var på værftets tegnestue. Desværre gik værftet konkurs i 1996.

Arbejderne på Burmeister & Wain blev kendt som fagbevægelsens fortrop. Det skyldes blandt…