Bagsværd Sø set fra Nybrogårdområdet en morgen i maj.

Fredet natur- og kulturområde

Af

Landskabet omkring Bagsværd Sø og tvillingsøen Lyngby Sø er dannet ved, at der under isens afsmeltning efter sidste istid i det nordøstsjællandske område dannedes flere store øst-vestgående tunneldale. Tunneldalene blev skabt det smeltevand, der strømmede væk…

Johan Theodor Holmskjolds indflydelse på området

2 kommentarer 0 anbefalinger

Johan Theodor Holmskjold, uddannet læge og botaniker, fødtes 1731 og døde 1793. Holmskjold blev i 1772 dronning Juliane Maries kabinetssekretær og i 1792 hendes hofchef. Desuden var han postdirektør og direktør for Den kgl. Porcelænsfabrik. Sophienholm som ligger på nordside af søen byggedes af Theodor Holmskjold og han ejede huset i perioden 1767 - 1790. Huset blev opkaldt efter Sophie Holmskjold. Holmskjold var egentlig født med det borgerlige navn Holm, men blev adlet i 1781 under navnet Holmskjold. Holmskjold opkøbte store arealer af moser, uvejsomme sumpe og græsklædte skrænter og øer. Han gjorde flere af disse øer landfaste og skabte et stort kanal-system for afvanding af området. Alle hans arbejder førte til det som vi kender som Aldershvilepynten og dens kanalsystem. Endvidere byggede han en række bygninger som vi fortsat kan finde i vores område: Sophienholm, Aldershvile Slot (ca. 1780), Søgården, Højgården, Vævergården, Entréhuset, Udsigten og Enghuset. Han får overdraget Aldershvile Skov i 1783 af Kronen mod etablering af 2½ alen højt hegn mod kronens ejendom. Stendiget ses fortsat i skoven. Holmskjold døde stærkt forgældet og det viste sig, at han havde begået underslæb i stor stil ved både postvæsenet og Den kgl. Porcelænsfabrik. Selv dronningen skyldte han penge

Birte Lunau Nielsen
, for mere end 4 år siden

Engelsborg var en af de 2 gårde, der valgte at få samlet deres jord ved udskiftningen modsat de andre gårde i Bondebyen i Lyngby, der foretrak en stjerneudskiftning

Birte Lunau Nielsen
, for mere end 4 år siden

Han købte også Engelsbog, der stadig eksisterer på Gl. Bagsværdvej- nu udslusningssted for kriminalforsorgen

Bidrag til Bagsværd Sø

Johan Theodor Holmskjold, uddannet læge og botaniker, fødtes 1731 og døde 1793. Holmskjold…