Baunhøj Mølle

Grenaas vartegn

Af

Baunhøj Mølle er en hollandsk vindmølle, som blev opført i 1849 på Grenaas bedste udsigtspunkt, 37 meter over havet. Møllen blev opført af distriktslæge C. A. Arendrup, der ved kongeligt privilegium havde fået lov til at drive mølleri. I 1867 var der første…

Møllen er nu et kendt kulturelt samlingssted

0 kommentar 0 anbefalinger

I 60erne og 70erne bruges undermøllen til opbevaring af materiale for kommunens tekniske forvaltning. Fra 1992 bruges undermøllen i sommertiden til skiftende kunstudstillinger. Møllen nedbændte totalt i 2002, hvor den blev antændt af en ukrudtsbrænder. Der var delte meninger om møllen skulle genopføres eller ej. Et flertal i byrådet besluttede at genopføre møllen. I dag – når vi ser resultatet – er de fleste nok enige i at det var en rigtig beslutning, og at byen har fået en ”rigtig” mølle tilbage. Dette skyldes ikke mindst at der ved genopførelsen er brugt de gamle traditioner, og at der for en dels vedkommende er anvendt originale dele fra andre møller. Den færdige mølle blev indviet i 2005. Foruden at rumme skiftende kunstudstillinger samt fungere som arbejdende mølle, skoletjeneste og ramme om borgerlige vielser, kan møllen lejes til kulturelle arrangementer, receptioner og tilsvarende. Møllens drift varetages af et møllelaug og frivillig arbejdskraft samt ansatte kustoder.

Bidrag til Baunhøj Mølle

I 60erne og 70erne bruges undermøllen til opbevaring af materiale for kommunens tekniske…