Bavnehøj

Lollands største gravhøj

Af

Lolland er Danmarks fladeste landsdel, men oppe mod nordvest er landskabet ganske kuperet. På Lollands højeste punkt, 30 meter over havet, ligger Bavnehøj. Bavnehøj er Lollands største gravhøj, syv meter høj og 35 meter i diameter. Fra toppen kan man se, at…

Bidrag til Bavnehøj

Klokketårn fra middelalderen

Tid / Periode -1400
1 kommentar 1 anbefalinger

Hvad er det for en bygning, der står på gravhøjen ved Birket kirkegård? Det er et middelalderligt klokketårn af træ, eller en klokkestabel, som det også kaldes, opført omkring 1350. Klokketårnet er en af de bedst bevarede fritstående træbygninger fra den tid. Også ved Tandslet Kirke på Als står en velbevaret klokkestabel på en gammel gravhøj. Udgravninger i den mægtige Sydhøj i Jelling i Østjylland har ligeledes afsløret fundamenterne til middelalderens klokkestabel, der stod øverst på højen. Her blev tårnet virkelig forhøjet. Man placerede kirkens klokketårn på gravhøjene, så kirkeklokkens lyd kunne række endnu længere. De gamle hedenske gravhøje blev genbrugt i Kristendommens tjeneste.

Peter Storm

kunne godt tænke mig at kunne se et billede eller to til denne spændende fortælling.