Bavnehøj på Fanø
Fakta

Alarmbål advarer

Af

Bavnehøj ved Nordby og Bavnebjerg ved Sønderho er Fanøs vidnesbyrd på et omfattende alarmeringssystem, som kendes fra middelalderen. Det blev brugt i Danmark så sent som i krigen 1848-1850. Når fjenden nærmede sig, blev der tændt bål på højene. Senere brugte …

Vis mere

Bidrag til Bavnehøj på Fanø

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Kæmp eller bliv hængt

Tid / Periode 1428 1807
1 kommentar 0 anbefalinger

Under Englandskrigene lød instruksen til befolkningen på Fanø, at man skulle komme til samlingspladserne bevæbnet med høforke og leer, så snart der var tændt ild i bavnen. Højen var bemandet med en bavnevagt døgnet rundt. Alle mand var forpligtet til at deltage i forsvaret. Stiftsamtmanden i Ribe Amt udsendte i 1700 en ordre, der lød, at de som udeblev fra mønstring skulle straffes med "pæl eller på træhest", altså piskes eller pines. Allerede i 1428, da hanseaterne plyndrede langs de danske kyster, havde kong Erik af Pommern, bestemt, ”…at når fjenden kommer for landet, og bavnen brænder, skal den, der bliver hjemme, hænges ved sin egen bjælke”.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Janne J. Liburd
, for mere end 10 år siden

Meget spændende initiativ. Skal det ikke oversættes og gøres internationalt tilgængelig for vores mange internationale turister?

Bidrag til Bavnehøj på Fanø

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Kæmp eller bliv hængt

Under Englandskrigene lød instruksen til befolkningen på Fanø, at man skulle komme til…