Bechs stubmølle

Danmarks ældste vindmølle

Af

Stubmøllen på Møllebakken 13 i Svaneke er opført 1629. Dermed er Bechs Mølle landets ældste bevarede vindmølle. I 1700-tallet var møllen den midterste af tre stubmøller i Svanekes nordlige udkant. Møllen har sit navn efter Hans Bentzen Bech, der overtog den i …

Bidrag til Bechs Mølle i Svaneke

Mølleparadiset på solskinsøen

0 kommentar 4 anbefalinger

”Bornholm er et mølleparadis” - udtrykket er møllebygger John Jensens (1949-2008). Selv om mange møller er forsvundet fra solskinsøen i Østersøen, byder Bornholm stadig på tre bevarede vandmøller, tre stubmøller og tolv hollandske vindmøller. I resten af Danmark skulle møllere frem til 1852 have en kongelig bevilling til at opføre nye møller. Men på Bornholm har mølleriet altid været frit. Stort set alle mølletyper har været kendt på Bornholm gennem tiden. En bevaringsplan fra 1950’erne har sikret, at Bornholms møller generelt er bedre bevaret end i resten af landet. Stubmøllen Bechs Mølle har derfor fornemt selskab af Danmarks største hollandske vindmølle i Gudhjem og Danmarks sidste private valsemølle i Åkirkeby.

”Bornholm er et mølleparadis” - udtrykket er møllebygger John Jensens (1949-2008). Selv om…