Bellahøjhusene

Københavns første højhuse

Af

Bellahøjhusene er de første højhuse i København. Området er opført i 1950-56 og består primært af otte- og tietages højhuse med boliger. Men området rummer også forretninger, restaurant, børnehave, bibliotek med mere. Højhusene følger alle samme…

Bidrag til Bellahøjhusene

Bellahøj har mange fingeraftryk

4 kommentarer 0 anbefalinger

Bellahøj er resultatet af en arkitektkonkurrence i 1944, som arkitekterne Tage Nielsen og Mogens Irming vandt. Deres projekt var en åben og parkagtig bebyggelsesplan med såkaldte punkthuse. Inspirationen til Bellahøjhusene kom især fra den fransk-schweiziske arkitekt Le Corbusier. Han havde allerede i 1920’erne foreslået at bygge tæt og højt blandt andet for at bruge så lidt plads som muligt. Flere forskellige boligselskaber gik sammen om at opføre Bellahøj-bebyggelsen. De lod hver deres arkitekter stå for den nærmere udformning af husene: F.C. Lund, Dan Fink, Eske Kristensen, Ole Buhl og Harald Petersen, Edvard Heiberg og Karl Larsen, a/s Dominias arkitektafdeling samt Stadsarkitektens Direktorat. Den førende havearkitekt C. Th. Sørensen havde ansvaret for udearealerne.

Peter Andersen
, for mere end 5 år siden

Da min søster var på vej flyttede familien fra en lille toværelses på Englandsvej 8 på Amager til Ved Bellahøj 18 på 8. Sal. Det var i sommeren 1954. De blev kaldt havregrynshusene - både fordi husene lignede havregrynsæsker på højkant og fordi folk næsten penge havde på grund af den høje husleje. Københavns højeste. Et lille ismejeri midt i den nordlige ende skulle dække behovet for mælk og gryn. Politikens arkitekturredaktør Karsten R. S. Ifversen påstod 15.1.2014 i forbindelse med fredningsdebatten at Bellahøjhusene gjorde det muligt at løfte ganske almindelige arbejdere ud af de usunde boliger inde i byen. I de 8 år jeg boede der indtil jeg skulle springe soldat boede der nærmest ingen arbejdere - det var helt enkelt for dyrt. C. Th. Sørensen boede i tagvillaen to etager over os og var længe den eneste der havde bil. De store underjordiske garageanlæg stod mestendels tomme. Senere blev de håbløst for lidt. Omkring 1957 bedredes familiens økonomi og der var kommet gang i landets økonomi. Vi fik råd til nye møbler, og indehaveren af ismejeriet blev ganske velhavende. Selv om lejligheden var på109 kvm måtte min broder og jeg dele værelse, min søster fik det andet lidt mindre, mine forældre måtte sove i stuen, som til gengæld var ganske stor. Mine forældre blev boende på Bellahøj til de døde. Men traditionen er fortsat. Nu bor min datter et andet sted på Bellahøj med sin familie.

Grethe Pontoppidan
, for mere end 6 år siden

Bellahøjhusene er bygget med glide- og klatreforskallingsmetoder, altså støbt på stedet. Men egentlig skulle de have været bygget som Danmarks første betonelementhuse i flere etager. Inden man overhovedet gik i gang med byggeriet blev der derfor bygget et prøvehus i to etager med den såkaldte tilt-up metode. Det blev opført ved Herlevhuse og står endnu.

Karina Poulsen
, for mere end 6 år siden

Min mormor og morfar flyttede ind da Bellahøjhusene var helt nybyggede. Det var dyrt og de havde kun råd til at bo på første sal, da huslejen steg for hver etage. Mormor har fortalt at hun skammede sig over at fortælle hvad huslejen var, fordi det var så dyrt. De blev i starten også kaldt havregrødshusene, fordi havregrød var alt man havde råd til.

Jan Eskildsen
, for mere end 9 år siden

Som barn blev jeg nogle gange passet af min mors moster. Vi gik så tur i parken og fodrede ænderne i Degnemosen. På en af turene så vi, hvordan traktorer kørte jord fra udgravningerne og byggede en stor bakke, der senere blev til friluftscenen. Min far fortalte vores gæster, at de lejligheder aldrig ville blive lejet ud, for de kostede 400 kr. i husleje pr. måned.

Bellahøj er resultatet af en arkitektkonkurrence i 1944, som arkitekterne Tage Nielsen og Mogens…