Birkehøj restaureres

Det største jættestuekammer

Af

Birkehøjjættestuen ligger i en gravhøj ved Nyrup i Odsherred. Udefra ser den ikke ud af noget særligt. Men hvis man kravler ind gennem den lange, snævre gang, kommer man til et af Danmarks største jættestuekamre. Kammeret er ikke det længste, det højeste eller …

Bidrag til Birkehøj, Nyrup

Jættestuefund til salg

Tid / Periode -3400 -3000
0 kommentar 0 anbefalinger

Dem, der plyndrede jættestuen i 1909, ville tjene penge på jættestuens oldsager. Stenøkser, flintdolke, ornamenterede lerkar og ravperler skulle sælges. Nationalmuseets direktør, Sophus Müller, fik viden om udgravningen. Han rejste til Nyrup, men han kunne kun stå spruttende arrig ved udgravningens kant. Han havde ingen myndighed til at gribe ind. Det lykkedes ham dog at købe fundet for næsen af det historiske samfund i Nykøbing, som gerne ville have oldsagerne til deres udstilling. De 200 kroner blev betalt via en stråmand. Nationalmuseets direktør ville ikke tabe ansigt eller inspirere andre til at plyndre jættestuer og derefter blive betalt af staten.

Dem, der plyndrede jættestuen i 1909, ville tjene penge på jættestuens oldsager. Stenøkser,…