Birkendegård

Mystiske cirkler omkring bakken

Af

Overdrevsbakken ligger en kilometer syd for Birkendegård ved Kalundborg. Bakken hæver sig højt over det omgivende landskab og har en omkreds på 200-300 meter. Den regelmæssige form får bakken til at ligne en gigantisk gravhøj. Bakken har dog fået form af…

Bidrag til Birkendegård

Kalundsborgs svar på Stonehenge

1 kommentar 1 anbefalinger

Cirklerne ved Birkendegård er enestående i Danmark. Der er mange lignende cirkler af sten eller stolper på de britiske øer. De bliver kaldt stonehenge- eller woodhengeanlæg. De mest kendte er Stonehenge og Avebury Ring i det sydlige England. Her er enorme sten stillet op i ring. Vi ved ikke præcist, hvad de blev brugt til. De arkæologiske undersøgelser af anlægget ved Birkendegård gav ikke nogen præcis datering. Resterne af stenkisten på bakketoppen tyder på, at anlægget stammer fra bondestenalderens slutning for cirka 3.800-4.600 år siden. Der er ikke offentlig adgang til anlægget, men Overdrevsbakken kan ses nede fra Kalundborgvej lige ud for Birkendegård.

Thomas Dam Bruun
, for mere end 6 år siden

Disse sene anlæg fra bondestenalderen er der også eksempel på fra Bornholm, Rispebjerg. Se indslaget af Pernille Foss. Soldyrkelsen begynder at være centrum i riterne og anlæggene er nogle af de sidste monumental-anlæg før det omkring og kort efter 2800 f.v.t. over Europa får sin ende. Kult-anlæggene fra Sarup, Fyn har lignende palisade-hegn, men det nævnte anlæg samt Rispebjerg mangler begge de rækker af system-grave man fandt på Fyn. Altså en forskydning fra forfædre-kult til en mulig sol-kult?!

Cirklerne ved Birkendegård er enestående i Danmark. Der er mange lignende cirkler af sten eller…