Blåbæk vand- og vindmølle ca. 1910

Vindmølle hjalp vandmølle

Af

Blåkilde Mølle ligger naturskønt ved Fakse Å. De tidligste kilder nævner vandmøllen i 1472. Den nuværende møllebygning er fra 1838. Enkelte dele stammer fra 1660'erne, hvor møllen blev genopbygget efter svenskekrigenes ødelæggelser. Møllen har to…

Bidrag til Blåbæk Mølle

Bryllup af praktiske årsager

3 kommentarer 0 anbefalinger

28-årige Søren Schiølert gik nok snarere efter møllen end enken, da han i 1821 giftede sig med den 13 år ældre Christiane Schrøder i Blåbæk Mølle. Ægteparret fik ingen børn. Som møllersøn satte Schiøler så meget desto mere ind på at forbedre sit mølleri. Han søgte herskabet på Rosendal Gods og kongen om tilladelse til at bygge en hollandsk vindmølle. Den skulle supplere vandmøllen. Vindmøllen er imponerende for sin tid og har en port til gennemkørsel i den kampestenssatte undermølle. Møllekroppen var oprindelig tækket med strå, men har siden 1872 haft spåntag. Christiane Schrøder døde i 1845. Samme år giftede mølleren sig med en 12 år yngre kvinde, som han fik flere børn med inden sin død i 1869.

Birgitte Schiøler Kallehauge

Hvilke andre børn end Søren Martin Schiølert fik de?

Inge Hertoft

Hvad er det, der er så svært at forstå. Det er da ikke ualmindeligt, at 40-årige får børn.

Hanne Pedersen
, for mere end 9 år siden

Jeg kan ikke helt forstå de sidste 3 linier, for møllerens 2. kone må jo have været 40 år, da de giftede sig.

28-årige Søren Schiølert gik nok snarere efter møllen end enken, da han i 1821 giftede sig med…