Blåvands Huk Fyr
Fakta

Tryghed på havet

Af

På Danmarks vestligste punkt står det 39 meter høje Blåvandshuk Fyr og advarer skibstrafikken mod Horns Rev, som strækker sig 40 kilometer ud i havet mod vest. Det berygtede rev har betydet mange skibes forlis, ikke mindst før fyret blev anlagt i år 1900.…

Vis mere

Bidrag til Blåvandshuk Fyr og Blåvand Radio

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Blåvand melder storm

Tid / Periode 1900
2 kommentarer 1 anbefalinger

Blåvand Radio med det karakteristiske antenneanlæg har i mange år været sømændenes livline og forbindelsesled til fastlandet. Fiskerne fik tryghed, når de kunne få forbindelse og kontaktes i hele Nordsøen, hver gang med den indledende melding, ”Blåvand kalder”. I 1958 blev det indført, at fiskerne under en storm skulle melde ”alt vel” til Blåvand Radio, som noterede det i journalen til beroligelse for den ængstelige familie derhjemme. Blåvand Radio er mest kendt for varslet, ”Blåvand melder storm”, som blev udsendt i Danmarks Radio, når et uvejr var på vej. Det er samtidig titlen på en berømt dansk film fra 1938 med Osvald Helmuth på rollelisten.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (2)

Lise Holm Thøisen
, for mere end 11 år siden

Min far ver telegrafist på Blåvand Radio fra 1951. Han var den første uddannede telegrafist, som blev ansat på radiostationen. Han havde sejlet som telegrafist på verdenshavene og været i det store udland og opsnabbet smarte bemærkninger, som f.eks. Okey-dokey - derfor blev han kaldt okey-dokey-manden. Desuden var han Blåvand Radios bedste og hurtigste til at morse. Han var meget ked af, at hans datter som spejder aldrig nåede at lære morsetegnene.

Ursula Villadsen
, for mere end 12 år siden

Min morfar var telegrafist af uddannelse og blev hyret til at spille telegrafisten i Blåvand melder storm. Da han mødte op til optagelse i sit bedste sæt tøj, blev han sendt hjem med lidt penge og besked om at købe noget andet tøj. Fordi han var telegrafist er det rigtige morsesignaler, han sender ud i filmen. Han hed Ole Plato Elsner og arbejde i en periode i Blåvand radio, men optagelserne til filmen foregår på Lyngby radio . Han døde i 1956. Han hed Plato, fordi han var født i Athen i 1904.

Bidrag til Blåvandshuk Fyr og Blåvand Radio

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Blåvand melder storm

Blåvand Radio med det karakteristiske antenneanlæg har i mange år været sømændenes livline og …

Billeder (8)

Links (1)