Jareckis jagerfly landet på Bornholm

Lufthavnen ved Rønne

Af

Bornholms lufthavn ved Rønne åbnede den 16. november 1940 med daglig ruteflyvning til København. Med Bornholms isolerede beliggenhed fik lufthavnen stor betydning under krigen, hvor isvintre og minering af de danske farvande vanskeliggjorde sejlads. Lufthavnen havde …

Jareckis flugt til Bornholm i 1953

1 kommentar 0 anbefalinger

Den 5. marts 1953 flygtede den polske løjtnant Franciszek Jarecki til Bornholm i et sovjetisk MiG-15 jagerfly. Flugten gav NATO en enestående mulighed for at undersøge flyet, som dengang var et af de mest moderne jagerfly inden for Østblokken. Og Jarecki blev modtaget med hæder af den amerikanske præsident Eisenhower og fik senere en succesfuld karriere som forretningsmand i USA. Jarecki var 21 år, da han besluttede sig for at hoppe af til Vesten. Han var pilot i det polske luftvåben og udstationeret på en flybase i Slupsk vest for Gdansk. Om morgenen den 5. marts 1953 var han leder af en gruppe på 4 MiG-15 jagerfly, som var på øvelsesmission langs den polske Østersø-kyst. Han brød ud af formationen og satte kursen mod nord, samtidig med at han foretog et kraftigt dyk for at undgå de sovjetiske radarsystemer. Operationen var meget risikabel, og de sovjetiske myndigheder sendte omgående 4 jagerfly efter ham med ordre om at skyde flyet ned. Men Jarecki nåede Bornholm på nogle få minutter og landede i sikkerhed i lufthavnen ved Rønne, som han troede var en amerikansk flybase. Hans MiG-15bis jagerfly blev fragtet til flyvestation Værløse og undersøgt grundigt af teknikere fra Danmark og NATO. Herefter blev flyet returneret med skib til Polen. Jarecki rejste til London, hvor han blev hædret af den frie polske regering. Derefter tog han til USA, hvor han gav amerikanerne værdifulde informationer om det sovjetiske luftvåben. Franciszek Jarecki fik amerikansk statsborgerskab og boede i Pennsylvania indtil sin død i 2010. Hans polske flyverdragt er udstillet på Smithsonian National Air and Space Museum i Washington DC. Nogle få måneder senere, den 20. maj 1953, gentog den polske løjtnant Zdzislaw Jazwinski bedriften og flygtede med sit MiG-15bis jagerfly til Bornholm. Og den 25. september 1956 fik lufthavnen ved Rønne endnu et uanmeldt besøg af et sovjetisk MiG15bis jagerfly fløjet af den polske løjtnant Zygmunt Gosciniak. Kilde: http://www.koldkrig-online.dk

Kim Armand
, for mere end 2 år siden

Igennem 50'erne hoppede 6 MiG15 piloter af. De fire var polakker, og de tre af dem landede på Bornholm hvor den fjerde tilsyneladende 'ramte forbi' og landede i Sverige. Jareckis beretning beskriver hvorledes at piloter ikke havde adgang til kort der viste andet end den polske Østersø-kyst.

Bidrag til Bornholms lufthavn

Den 5. marts 1953 flygtede den polske løjtnant Franciszek Jarecki til Bornholm i et sovjetisk…