Bornholms råstofindustri, Stubbeløkken ved Rønne

Forretning hugget i sten

Af

Bornholms råstofindustrier har haft stor betydning for den danske industrihistorie med udvinding og bearbejdning af granit, sandsten, kul og kaolin. Øens mange råstofbrud er enestående naturscenerier. Det er ikke vild natur, men menneskeskabte industrilandskaber.…

Bidrag til Bornholms råstofindustri

Granitspekulanten

0 kommentar 0 anbefalinger

Historiske kilder fortæller, at oberst P.M. Hoffmann startede granitindustrien på øen. Han var Bornholms kommandant. I 1819 lejede han området Klippeløkken ved Rønne. Obersten indkaldte et par mænd fra Sverige, hvor de kendte lidt mere til at flække og hugge granit. Tanken var, at de skulle oplære bornholmere i kunsten. Det siges, at oberstens industrielle eventyr var ren spekulation. Han lejede angiveligt kun Klippeløkken, fordi han vidste, at den danske regering snart skulle bruge granitsten til opførelsen af Trekronerfortet ved København. Obersten havde da også kun den ene kunde. Da leverancerne til Trekronerfortet var fuldført, nedlagde han sin granitkommando. Bornholmer og urmager Jens Hansen Rønne fortsatte imidlertid stenbruddet med de mænd, som nu var oplært.

Granitspekulanten

Historiske kilder fortæller, at oberst P.M. Hoffmann startede granitindustrien på øen. Han var…