Kloster forklædt som herregård

Af

Kirken på sydfynske Brahetrolleborg ligner ikke nogen anden sognekirke. Høj og smal dominerer den hele herregårdsanlægget. Tilsammen udgør herregård og kirke Nordens bedst bevarede cistercienserkloster. I 1100-tallet udsprang cistercienserne som en streng…

Bidrag til Brahetrolleborg Kirke

Kirker er et modefænomen

1 kommentar 0 anbefalinger

Det var tidskrævende at bygge et kloster. Byggeriet ved Brahetrolleborg strækker sig over 200 år. Middelalderens skiftende arkitekturidealer er afspejlet i bygningerne. Kirkens østgavl fra omkring 1250 står i romansk stil med rundbuede vinduer, men efter et byggestop kommer nye folk til med gotikkens moderne spidse buer. Da kirkemuren mod klostergården står færdig omkring 1300, er udviklingen igen løbet fra projektet. Nye former til vinduer og hvælvinger bliver indført efter udenlandske forbilleder. Men munkene ender med en midlertidig løsning. De skal jo videre med resten af klosteret. Omkring 1450 er kirken omsider færdig efter en mindre ambitiøs plan uden sideskibe.

bente astrup moe
, for mere end 7 år siden

Oplysende og god fortælling, jeg er glad for at få lidt mere at vide. Jeg kørte sidste sommer, en sen solskins-eftermiddag- i bus fra Svendborg til Bøjden og synes det var en kæmpe oplevelse at få øje på Brahetrolleborg -og kirke. Jeg bor Århus og anede intet om bygningernes eksistens.Jeg glæder mig til at komme på besøg.

Det var tidskrævende at bygge et kloster. Byggeriet ved Brahetrolleborg strækker sig over 200…