Brejninggård 1

Sjælden vestjysk herregård

Af

Herregården Brejninggård ved Videbæk var i middelalderen ét af biskoppen i Ribes mange godser. Den blev i 1544 solgt til adelsmanden Gunde Lange. Hans søn Hans Lange opførte i anden halvdel af 1500-tallet en trefløjet hovedbygning. To fløje er stadig bevaret.…

Bidrag til Brejninggård

Vestjyllands forsvundne herregårde

1 kommentar 0 anbefalinger

Der er kun få herregårde i Vestjylland. De fleste forsvandt for 200 år siden. Før var der masser af herregårde i Vestjylland, og de fleste bønder var fæstebønder. Mange vestjyske godser havde dog en dårlig økonomi, mens de vestjyske fæstebønder omvendt var gode til at tjene penge. Det fik spekulanter til at se en forretning i at købe et gods op, sælge bondegårdene fra og udstykke herregården. Mellem 1760 og 1810 blev næsten alle bønder i Vestjylland selvejere. De fleste herregårde blev udstykket i bondegårde, og bygningerne blev tit revet ned. Brejninggårds hovedbygning har overlevet, fordi selve herregården først blev udstykket så sent, at man værdsatte det enestående hus og fandt noget andet at bruge det til.

Flemming Vestmark Jensen
, for mere end 8 år siden

Der er 28 hektar til Brejninggård (10 ha ager / 9 ha skov og 9 ha eng) oplysning er fra Kraks Større Gårde og Skove 1997

Der er kun få herregårde i Vestjylland. De fleste forsvandt for 200 år siden. Før var der masser…