Broager Kirke
Fakta

Landets højeste klokketårn i træ

Af

Broager Kirke ligger i Sønderjylland. Kirkeskibet og koret er i romansk stil. Det brede vesttårn har to høje spir og er muligvis også bygget allerede i romansk tid. Kapellet og sakristiet er i gotisk stil. Hele kirken er opført i teglsten. På kirkegården står…

Vis mere

Bidrag til Broager Kirke

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Klokkering efter alder

Lyt til fortællingen
Tid / Periode 1200 1250
2 kommentarer 0 anbefalinger

Dødsringning eller sjæleringning spillede en stor rolle i middelalderen. Formålet var at kalde sognets beboere til bøn for den døde. Ringningerne blev gentaget syv og 13 dage efter selve dødsfaldet samt på årsdagen. Broager Kirke havde detaljerede regler for klokkeringning. En oplysning nedfældet i 1863 fortæller, hvordan Broager Kirkes tre klokker tidligere ringede for sognets døde. Hvis den afdøde var under otte-ti år, ringede man med kirkens mindste klokke. Den mellemste klokke blev brugt, hvis den døde var ældre end ti, men stadig ukonfirmeret. Kirkens største klokke blev brugt, hvis den døde var konfirmeret. I resten af Danmark ringede man også med udgangspunkt i den dødes alder. Derimod ringede kirkerne i nabolandene Sverige og Finland efter den dødes køn.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (2)

Bendt Lund Nielsen
, for mere end 8 år siden

Hej Niels Sunesen. Ja, det er interessant med den ortokse kirke. Jeg har rest meget i Rusland/Østeuropa. Der er mange skikke omkring begravelser. Også i Afrika, hvor man samles nogle dage i familen efter et dødsfald og hvor ALLE har noget med til de berørte: Mad, penge osv. Det har vi også gjort i Danmark, men nu er der jo desværre ikke sammenhold i familierne mere. Danmark er blevet til egoist -Danmark!

Niels Sunesen
, for mere end 8 år siden

I den Russisk-Orthodoxe Kirke samles slægtningene til den afdøde på niendagen efter dødsfaldet for at hjælpe den dødes sjæl på vej. På årsdage efter dødsfaldet lægges ofte madvarer på graven.

Bidrag til Broager Kirke

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Klokkering efter alder

Dødsringning eller sjæleringning spillede en stor rolle i middelalderen. Formålet var at kalde…

Billeder (2)