Brønshøj kirke
Fakta

Københavns ældste bygning

Af

Brønshøj Kirke er opført i 1180´erne af biskop Absalon, der anses for at være Københavns grundlægger. Det gør kirken til den ældste, stående bygning i København. Kirken blev oprindeligt indviet til Sankt Laurentius og nævnes første gang i to pavebreve fra…

Vis mere

Bidrag til Brønshøj kirke

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Kirke taget som gidsel

1 kommentar 0 anbefalinger

Under belejringen af København i 1658 byggede den svenske konge, Karl Gustav den Tiende, en militærlejr i området ved Brønshøj Kirke – seks kilometer uden for byen. Lejren blev kaldt Carlstad og lå strategisk godt. Soklen på Brønshøj Kirke ligger på højde med toppen af Rundetårn, så kirkens tårn var en fortrinlig udsigtspost til målet: København. Carlstad udviklede sig hurtigt til et bysamfund omgivet af en befæstning med en omkreds på cirka 3,5 kilometer. Inden for denne svenske befæstning lå landsbykirken indesluttet. Den svenske hær ryddede bygningen og brugte antageligt dele af kirken til våbenlager og våbenværksted. Kirken klarede sig trods misrøgt gennem krigen og kunne med nyt inventar tages i brug igen efter krigens afslutning i 1660.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Bendt Lund Nielsen
, for mere end 9 år siden

Fin fortælling om noget af historien i Brønshøj. Fra nyere tid kan jeg henvise til "Busters verden" af Bjarne Reuter, som fortæller om Brønshøj. Selv har jeg oplevet stemningen i provstens have ved forårets bazar/fest, hvor provst Woll og sognepræst Niels Brøndum har været blandt drivkræfterne. Jeg boede i Brønshøj i perioden: 2002-2004.

Bidrag til Brønshøj kirke

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Kirke taget som gidsel

Under belejringen af København i 1658 byggede den svenske konge, Karl Gustav den Tiende, en…

Billeder (1)