Brovold
Fakta

Middelalderlig handelsplads

Af

På Als ligger Brovold - en undselig vold, som skråner op mod et lidt fladere terræn og ender med en skrænt. Volden står ved sydsiden af vandløbet Strømmen, der forbinder Mjang Dam med den kunstige sø Lillehav ved Augustenborg. I 1100- og 1200-tallet lå en lille…

Vis mere

Bidrag til Brovold

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Arkæologiske afsløringer

Lyt til fortællingen
Tid / Periode 1000 1200
6 kommentarer 1 anbefalinger

Brovold er et godt eksempel på, hvad grundige arkæologiske undersøgelser kan betyde for, hvordan vi opfatter et sted. I 1930'rne gravede man ud her og troede, man fandt en by fra vikingetiden. Nye undersøgelser i 1970’erne afslørede dog, at dateringen skulle rykkes et par hundrede år frem, nemlig til den tidlige middelalder. Udgravningerne viste en sæsonbetonet handelsplads med en række huse og boder. Her kunne håndværkerne falbyde deres varer sammen med de omrejsende handelsmænd. Man fandt en mængde små kvadratiske huse med hjørnestolper og ildsted i det ene hjørne. Husene er så ens, at opførelsen nok har været en planlagt bebyggelse.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (5)

Sarah
, for mere end 11 år siden

Brovold Ifølge Arkæologen Susanne Østergaard fra Århus Universitet: var Brovold ikke en handelsplads men muligvis en militærlejer, fordi at husene var meget små og hun mener at folk kun boede der i perioder. Og hvorfor bygge en 7 meter vold med beskyttelse hvis det var en handelsplads? Hilsen Sarah 7.a fra Augustenborg skole.

Line B.K og Cecilie N.B
, for mere end 11 år siden

Arkæolog Susanne Østergaard fra Århus Universitet, har undersøgt knoglerne fra Brovold, i gruberne. Hun har kigget det igennem og fundet ud af i procent, hvad de har spist. Kvæg 82%, får/ged 10%, svin 6%, hest 1% og hund, kat og høns 1%. Derefter har hun så kigget på køernes knogler og fundet ud af at der var flest malkekøer. Normalt ville man aldrig spise malkekøerne i en landsby, for det er dem man får mælk, og kalve fra.

Anders
, for mere end 11 år siden

hussene var 4*3 meter og det havede også noget der hedder gruber de hva brugt til skidt og andet

Sara
, for mere end 11 år siden

Ifl. Arkæolog Susanne Østergaard fra Århus Universitet er Brovold ikke en markedsplads. For at det kan være en markedsplads, skal der være plads til dyr. Og ifølge hende, var der kun små huse, der var beregnet til at bo i i kort tid. Der var kun 4 stolper og hvis det skulle være en markedsplads skulle husene være med flere stolper. Der var ingen stalde, så der kunne umuligt være dyr. Husene var også placeret tilfældigt, ligesom i Hedeby.

Jens
, for mere end 11 år siden

Brovold Iflg. arkæolog Susanne Østergaard fra Århus Universitet er Brovold ikke en markedsplads. Hun har nemlig fundet ud af at: Der er mange modbeviser på at det var en handelsplads. Hvorfor skulle de bygge en 7 m. høj vold, når det bare var en handelsplads. Hvis det var en militærlejr kunne man holde øje med hele Als, fordi at vejen fra nord til syd gik i gennem og man let kunne stoppe folk, og at man kunne stoppe folk der sejlede ind i Mjang dam. Det tyder altså på at det var en militærlejr.

Bidrag til Brovold

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Arkæologiske afsløringer

Brovold er et godt eksempel på, hvad grundige arkæologiske undersøgelser kan betyde for, hvordan …

Billeder (1)

Links (1)