Udsigt mod nordøst fra Brudevælte, nu forsvunden mose

Fundsted for det første og største fund af bronzealderlurer

Af

Det sted, Brudevælte Mose i Nordsjælland, hvor det første og største fund af bronzealderlurer blev gjort i 1797 har hidtil været temmelig ukendt. For de fleste blot et navn i en bog. Nu er der sket noget. I august 2003 blev der opsat et skilt ved Kollerødvej i…

Brudevæltelurerne

3 kommentarer 0 anbefalinger

Den egentlige historie om bronzealderens lurer har vi til gode, selvom vi er ret overbeviste om at de har været til rituel brug jf. afbildningerne på helleristninger. Men så har vi flere andre historier at byde på. Først og fremmest er der fundhistorien, hvor en fra Lynge udflyttet bonde Ole Pedersen i 1797 under tørvegravningen finder lurerne og bemærkelsesværdigt nok afleverer dem på rette sted og oven i købet får en findeløn. Så er der historien om hvordan de overhovedet finder deres plads i vores historie - altså erkendes som hørende hjemme i bronzealderen, en tidsbestemmelse som var ukendt på fundtidspunktet, men som den danske museumsmand Christian Jürgensen Thomsen fik bragt på plads med sin tredeling af oldtidshistorien i sten-, bronze- og jernalder. Det er en historie, at bronzealderluren fik navn efter vikingernes lur, som var noget helt andet. Fundet bestod af seks lurer, men en af dem blev foræret den russiske zar i 1845, hvorfor den befinder sig i Sct. Petersborg den dag i dag. Der kan blæses på lurerne den dag i dag - uden vi ved hvordan bronzealderens folk gjorde, men det er en historie at gøre sig overvejelser over sagen. Så er det en historie for sig, hvordan lurerne er blevet brugt som nationalsymboler og varemærker. Detaljerne herom og meget mere kan man læse i den bog Lokalhistorisk Arkiv og Forening i Allerød har udgivet 'Brudevæltelurerne'.

Per-Olof Johansson
, for mere end 5 år siden

I moderne tid er der faktisk spillet på de gamle lurer flere gange - det fortæller jeg om på denne side http://per-olof.dk/lur/lurmusic.htm

Per-Olof Johansson
, for mere end 5 år siden

Hvorfor Brudevælte? Ferah spørger: Mon det er muligt at finde ud af hvorfor Brudevælte hedder brudevælte Det er, hvad der hedder et godt spørgsmål! :-) Hvis svaret skal være 100 % korrekt, er det hele meget enkelt, for så er svaret: NEJ! Men der er nogle teorier: 1. En svensker Gunnar Ekholm har (1935) ment, at navnet virkelig har relation til stedet som offerplads. Fundet blev jo gjort i noget, som på fundtidspunktet var en tørvegrav og mose og bar navnet ’Brudevælte’. Noget som så skulle have forbindelse med et ritual i forbindelse med indgåelse af ægteskab. 2. En anden mening har Gunnar Knudsen (også i 1935), nemlig at navnet ikke har forbindelse til fundet. En tradition fra den kristne tid skulle gå ud på, at de nygifte skulle køre fra kirke i rasende fart for at nå først frem til gildesgården, og af begivenhederne under denne færd aflæste man så, hvordan ægteskabet ville gå, eller eventuelt hvad der var gået forud. F.eks. skulle uheld og evt. dødsfald tyde på utroskab før ægteskabet etc. Brudevælte ligger mellem Kollerød og Lynge, kirken ligger i Lynge, og vejen går og gik forbi Brudevælte, så et skæbnesvangert uheld kunne have givet stedet navn. 3. En tredje mening har Finn Kramer (1997), som tager udgangspunkt i navnets stavning på et kort fra 1779 hvor mosen kaldes ’Brydevaldene’, at forstå som ’brydens kildevæld’ idet ’en bryde’ engang var ordet for en godsforvalter og siden ordet for en fæstebonde. Lidt mere specificeret kan man læse om ordet i bogen ”Brudevæltelurerne” s. 83-85 http://www.per-olof.dk/seks.htm

Ferah

Mon det er muligt at finde ud af hvorfor Brudevaelte hedder brudevaelte

Bidrag til Brudevælte

Brudevæltelurerne

Den egentlige historie om bronzealderens lurer har vi til gode, selvom vi er ret overbeviste om at …