Cathrinesminde Teglværk ca. 1860
Fakta

Tegleksport fra Flensborg Fjord

Af

Cathrinesminde Teglværk ligger på Broagerland ved Flensborg Fjord. Det blev oprettet i 1732 som et bondeteglværk. Landbruget blev udskilt i 1880. I 1890’erne indførte Andreas Hollensen maskiner og dampkraft og opførte en ringovn med seksten kamre. Ringovnen kunne…

Vis mere

Bidrag til Cathrinesminde Teglværk

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Flensborgsten til København

Tid / Periode 1732 1890
1 kommentar 0 anbefalinger

Der er fremstillet tegl ved Flensborg Fjord siden middelalderen, mest til lokalt brug. Det var nemt at udskibe tegl fra kystens teglværker. Frederiksberg Slot blev bygget i 1699-1703 med sten fra Aabenraa og Flensborg Fjorde. Genopbygningen efter Københavns brand i 1728 gav stærk efterspørgsel, og Flensborgsten blev for alvor en eksportvare. Københavns anden brand i 1795 og bombardementet i 1807 gav nye opsving. I 1796 udskibede Flensborg og Sønderborg 7,5 millioner sten til København. Egnen omkring Broager og Nybøl Nor fik Nordeuropas største koncentration af teglværker, cirka 40 omkring år 1900. I dag kan man finde 1700- og 1800-tallets små fire centimeter høje Flensborgsten i bygninger i for eksempel København, Christiansfeld og på de Dansk Vestindiske Øer.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Susanne Guttorm
, for mere end 14 år siden

Hør sangen om Cathrinesminde Teglværk "Teglværker-blues" her: http://www.myspace.com/fyrdenafforfar (nr. 6). Sangen er skrevet i forbindelse med projektet "Fyr den af, forfar", hvor elever fra ti skoler i Danmark i samarbejde med en lokalhistoriker skulle finde, undersøge og videreformidle en spændende historie fra deres hjemegn.

Bidrag til Cathrinesminde Teglværk

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Flensborgsten til København

Der er fremstillet tegl ved Flensborg Fjord siden middelalderen, mest til lokalt brug. Det var nemt …

Billeder (5)

Videoer (1)

  • Video