Cheminova ved nat

Kemifabrikken flytter på landet

Af

Cheminova blev grundlagt i Søborg i 1938, men flyttede af miljømæssige hensyn til Rønland på Harboøre Tange i 1953. Herude, længst væk fra København, håbede man at være fri for problemer med naboer. Produktionen af blandt andet insekt- og plantegifte var…

Bidrag til Cheminova

Bladan er duften af barndomsminder

6 kommentarer 0 anbefalinger

For mig er sommer forbundet med lugten af sprøjtegift i kølig morgenluft. Jeg voksede op på en vestjysk bondegård, og mit værelse vendte ud mod den plads, hvor far fyldte marksprøjten de tidlige sommermorgener. Jorden skulle sprøjtes, mens det stadig var vindstille. Lugten kom fra noget, som min far kaldte ’det gule’. Jeg ved ikke, hvad det var, men Bladan fra Cheminova husker jeg. Det var insektbekæmpelse, og der var dødningehoveder på dunkene. Dem var jeg helt klar over, at jeg ikke skulle komme tæt på. I tv-avisen om aftenen så vi billeder af, hvordan fugle og fisk døde ved høfde 42 på Harboøre Tange, hvor Cheminova havde giftdepot.

Freddy H. Christensen
, for mere end 8 år siden

En drengs barndomserindring om duften af sprøjtegift fra en sommerhusgrund i Regattakvarteret, Bagsværd, i 1950 - 60´erne. På et tidspunkt blev der plantet 9 frugttræer, der hver fik et felt på 1 m2 bar jord kantet med fliser, i græsplænen, og én gang hver sommer, når frugten var under udvikling, kørte der en mand rundt i området med sit mobile højtrykspumpeværk og standsede ud for de haveejere, som han havde en aftale med, - trak en lang, tyk slange ind i haverne og gav alle frugttræerne en ordentlig omgang "suppe" fra et langt, tyndt strålerør, hvorfra der kom en kæmpe tågesky, der satte sig overalt på træerne som store dråber og med vinden, desuden drev ind til naboerne. Ikke alle var glade for alt dette "sprøjteri", for selv om væsken duftede dejligt sødligt, har den sikkert ikke været det sundeste man kunne indsnuse. Umiddelbart var der dog ingen helbredsmæssige gener af den næsten uundgåelige inhalering, som kun kunne undgås ved at opholde sig et andet sted eller at holde vejret i en halv time. Der var ingen advarsler, så vi antog at det var forholdsvis ufarligt. Godt nok brugte Sprøjtemande en papirmaske, men han gik jo også i duften hele dagen. At sprøjtegiften var effektivt fremgik af, at insekter og andre skadedyr der ødelagde frugterne medens det endnu sad på træet, dryssede ned på jorden, stendøde. Når sprøjtningen var gennemført, lagde sprøjtemanden en besked, som bevis for, at han havde været der, selv om det næsten var overflødigt, da duften "hang" i luften længe efter og i sig selv afslørede det.

Morten Pedersen
, for mere end 8 år siden

For mig er det egentligt ikke et trist minde, selvom jeg ved, at det kan se sådan ud - og selvom historien på mange måder er trist. Men min far avlede også 25 fold på jord, hvor ingen før havde kunnet få mere end 15. Det var vel ikke så ringe.

Bente Kristoffersen
, for mere end 8 år siden

Det var godt nok et noget trist barndomsminde. Men uanset; Cheminova burde aldrig være opført, den har bidraget temmelig meget til, at livet i Limfjorden næsten døde. Først det seneste årti er noget af livet vendt tilbage - lige bortset fra muslingerne, som sikkert har levet højt på udslippene.

Per Vingaard Klüver
, for mere end 8 år siden

Den er nu god nok. Fra 1957-1962 var depotet faktisk affaldsdepot for Cheminovas produktion af pesticider. Men det er rigtigt at det derefter fungerede som et statslig depot i forbindelse med kemikalieindsamling. Den restforurening, der findes efter opgravningen i 80erne består dog primært af Parathion (Bladan).

Morten Pedersen
, for mere end 8 år siden

Tak for præciseringen. Den er jo vigtig. Min tekst er - som der står - en barndomserindring, der måske er lidt for farvet af tilrejsende journalisters hurtige konklusioner.

For mig er sommer forbundet med lugten af sprøjtegift i kølig morgenluft. Jeg voksede op på en…

Et industrieventyr i udkantsdanmark