De Danske Spritfabrikker
Fakta

Spritmonopolet i Aalborg

Af

I 1931 byggede De Danske Spritfabrikker et fabriksanlæg omkranset af Limfjorden, jernbanen og Strandvejen i det centrale Aalborg. Det var et led i en strategi om at samle produktionen i Aalborg, Roskilde, Slagelse og København. Arkitekt Alf. Cock-Clausen tegnede…

Vis mere

Bidrag til De Danske Spritfabrikker i Aalborg

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

I monopolets dage

Tid / Periode 1831
3 kommentarer 3 anbefalinger

Fra omkring 1840 blev spritfremstillingen koncentreret på stadigt færre og større brænderier. To brænderier i Aalborg, Henius' Aalborg privilegerede Sirups- og Spritfabrik og P. Wibroes Brænderi, blev hurtigt landets største. I 1872 blev de samlet i aktieselskabet Aalborg Privilegerede Spritfabrik. Virksomheden kom til at indtage en førende position på spritmarkedet i Danmark. I 1881 blev virksomheden optaget i aktieselskabet De Danske Spritfabrikker, der var stiftet samme år. Efter sammenlægningerne faldt antallet af brænderier støt. Fra 1881 til 1923 blev antallet af selvstændige brænderier i Danmark reduceret fra 2500 til 1 – De Danske Spritfabrikker. Samtidig fik De Danske Spritfabrikker eneret på fremstilling af gær og sprit – et monopol, som varede frem til 1973, da Danmark indtrådte i EF.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (3)

Kathrine G. Bjerregaard
, for mere end 9 år siden

Tak til Kurt for bemærkningen og især for de virkelig gode fotos af Spritfabrikkerne!

Kurt Nielsen
, for mere end 9 år siden

... forduftet i din tekst??? Det var da en selvsikker melding. Jeg er nu som almindelig historisk interesseret ganske glad for dit indlæg, endnu en brik, der falder på plads i puslspillet.

Jørgen Gammelgaard
, for mere end 9 år siden

Kære Kathrine, Fint arbejde, men en fortælling er det ikke. Sproget, ordvalget og indholdet hverken smager eller lugter af sprit. Den danske snaps er er den del af den danske folkesjæl og den er forduftet i din tekst.

Bidrag til De Danske Spritfabrikker i Aalborg

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

I monopolets dage

Fra omkring 1840 blev spritfremstillingen koncentreret på stadigt færre og større brænderier. To…

Billeder (12)

Videoer (3)

  • Video
  • Video
  • Video