Interurbansalen

Kommunikationens hus

Af

International kommunikation gik i mange år gennem Købmagergade 37 i København. Den Danske Statstelegraf (DST) havde sin hovedstation på adressen fra 1866–1990. DST forbandt danskerne med udlandet telegrafisk og telefonisk. Danmarks Radio kom til verden hos…

Bidrag til Den Danske Statstelegraf

Russisk revolutionshelt taler ud

1 kommentar 0 anbefalinger

I 1932 besøgte Lev Trotskij (1879-1940) København for at holde foredrag. Den russiske revolutionshelt boede i eksil i Tyrkiet. Trotskij skulle nu tale til folket i Vesten for første gang, siden han blev udvist fra Sovjetunionen. Han holdt foredrag for danske socialister i Idrætshuset på Østerbro. Men han ville også gerne tale til et internationalt publikum. Regeringen kunne få problemer med den sovjetiske genbo, hvis den blev sat i forbindelse med Trotskijs transmission. Den centrale telegrafstation var imidlertid landets sikreste sted at transmittere fra. Offentligheden havde ingen adgang bag skrankerne i forhallen. Et foto viser Trotskij foran en mikrofon mærket CBS, det amerikanske radionetværk. Fototeksten fortæller: Trotskij taler fra Statstelefonkontorets talestudie i Købmagergade via Berlin-Brüssel-London til USA’s lyttere søndag den 27. november 1932.

Kim Armand
, for et år siden

Med den elektriske telegraf blev Fredericia et af Europas knudepunkter for kommunikation. Udviklingen fulgte omtrent guldalderens anden store udvikling, jernbanen, og telegrafkontoret fyldte hele første sal på den dengang unge banegårdsbygning ved færgelejerne, hvor mere end 100 telegrafister var beskæftiget døgnet rundt!

I 1932 besøgte Lev Trotskij (1879-1940) København for at holde foredrag. Den russiske…