Den jødiske begravelsesplads

Stor menighed i Randers

Af

Den jødiske begravelsesplads i Randers ligger på hjørnet af Udbyhøjvej og Østervangsvej. Begravelsespladsen er anlagt i perioden 1806-1807, og den er en af de ældste jødiske begravelsespladser i provinsen. Pladsens enkelhed og ensartethed skal give den besøgende…

Bidrag til Den jødiske begravelsesplads

En sorgens dag

2 kommentarer 1 anbefalinger

Den 11. februar 1807 var en sorgens dag. Her måtte forstanderen for den jødiske menighed i Randers, Gerson Heinemann, og hans hustru begrave deres ældste datter, den kun syvårige Henny på begravelsespladsen i Randers. Graven findes stadigvæk, og gravstenen er udsmykket med en enkelt lilje. Gerson Heinemann var forstander for en driftig jødisk menighed. Med sine snart 200 medlemmer var den i løbet af få år blev den største i Danmark uden for København. Den voksende jødiske befolkningsgruppe i Randers betød, at der blev bygget synagoge og ansat en rabbiner. Der blev også etableret skole og sygeplejeselskab og anlagt begravelsesplads. En begravelsesplads, hvor den første, der blev stedt til hvile, var forstanderens egen datter.

Birgitte Rosenstand
, for mere end 6 år siden

Også i Faaborg var der en jødisk menighed, en synagoge og en begravelsesplads. Adskillige byhuse bærer desuden en jødestjerne. Synagogen huser i dag en loge, og begravelsespladsen kan beses ved forespørgsel.

Britta Nordly
, for mere end 6 år siden

Hej Fortællingen. Jeg læser med stor interesse om den jødiske begravelsesplads i Randers. Vores i Fredericia er dog både større og ældre. Der var i mange år en aktiv jødiske menighed i Fredericia - inclusive en synagoge. Desværre valgte man i nyere tid at bygge en fabrik (Fabrikken, der producerede Voss-komfurer - det senere Electronlux) ovenpå (jo det er desværre rigtigt!) på "kirkegården", så den blev delt i to. Derfor er "den jødiske kirkegård") i Fredericia ikke så "køn", som den kunne have været - er faktisk delt i to pga fabrikken. Se venligst dette link http://www.visitdenmark.com/danmark/da-dk/Menu/turist/oplevelser/attraktioner/produktside.htm?id=9644&CallerUrl=/danmark/da-dk/Menu/turist/oplevelser/attraktioner/attraktioner.htm&Simple=True mvh Britta Nordly, Fredericia

En sorgens dag

Den 11. februar 1807 var en sorgens dag. Her måtte forstanderen for den jødiske menighed i…