Mosaisk Nordre Begravelsesplads

Hvilested for driftige jøder

Af

Som en oase mellem tætpakkede højhuse og smalle gader ligger Danmarks ældste jødiske begravelsesplads i Møllegade på Nørrebro. Pladsen blev grundlagt i 1694 uden for Københavns volde. På stedet, hvor det første jødiske gravsted blev tilladt året forinden.…

Bidrag til Den jødiske gravplads i Møllegade

Brødrene Bing – juleplattens jødiske ophavsmænd

5 kommentarer 0 anbefalinger

Af 5500 gravsten på den jødiske begravelsesplads i Møllegade står blot 2800 tilbage. De fortæller et stykke dansk indvandringshistorie om nogle af Danmarks første jøder. I Møllegade hviler blandt andre brødrene Jacob (1811-96) og Meyer (1807-83) Herman Bing. Sammen med Frederik Vilhelm Grøndahl grundlagde de i 1853 porcelænsfabrikken Bing & Grøndahl (fra 1997 Royal Scandinavia), der senere fusionerede med Royal Copenhagen. Bing & Grøndahl udgav i 1895 verdens første juleplatte "Bag den frosne rude". De jødiske Bing-brødre – begge aktive i Det Mosaiske Troessamfund – var således med deres ikke-jødiske partner ophavsmænd til et populært samlerobjekt – indskrevet i en kristen juletradition.

Casper Jørgensen
, for mere end 6 år siden

Jeg har efterhånden haft udsigt over begravelsespladsen de seneste 18 år. Jeg synes egentlig at der er sket en del gennem tiden, særligt i de seneste godt 5 år. Før i tiden var kirkegården et stort vilnis, og muren var klæbet til af plakater og grafitti. For godt 10 år siden, havde den tidligere opsynsmand to sorte hunde som blev luftet på begravelsespladsen, og det var vel egentlig det eneste liv der var derinde. Pludselig kom der gang i at få styr vildnisset, og nu er der åbent 3 gange om ugen. Jeg elsker stedet, og mener at det (godt for nogle af os) er en overset perle midt på nørrebro

Morten Bjørnholt-Schou
, for mere end 7 år siden

Tilbage i 1980'erne boede jeg i en årrække i Guldbergsgade 21. Det er hjørneejendommen, så jeg havde vinduer til både Guldbergsgade og Møllegade, og kunne således kigge lige ned i den mosaiske gravplads hver evige eneste dag. Jeg kan med sikkerhed sige, at jeg, i de ca. 5 år, jeg boede der, aldrig har set et eneste menneske dernede, hverken levende eller døde. Det er den fredeligste nabo jeg nogensinde har haft. Til gengæld var det en vidunderlig udsigt, både om sommeren, når alle de store træers grønne løv fyldte synsfeltet, og om vinteren, når pladsen og gravstenene lå dækket af sne. Det blev til mange timers stille meditation, siddende ved vinduet og lade blikket glide roligt rundt på den gamle gravplads.

Bent Thykjær
, for mere end 7 år siden

Den mosaiske gravplads i Møllegade 12 dækker en del af Guldbergsgade plus noge af Birkegade ned til nogle fabrikker der en gang lå på Nørrebrogade. Når jeg siger Mølle gade 12 så er den indgang som man benyttede til at besøge gravstederne samtidigt er der en portnerbolig til knyttet. Så når der bliver skrevet Møllegade 12 så er den indgang, den hjørnet af Gulbergsgade er en port som blev benyttet at lig vogne oggartner biler. Og hvor ved jeg nu det fra, jo jeg er barnefødt i Gulbergsgade nr20 A så jeg kender en del til kirkegården. Der har i alle de år hvor jeg har boet der ikke været adgang for udvekommende, det er først nu man har givet en tilladelse til at besøge området

Mette Bom
, for mere end 7 år siden

Kære Gitte. Google maps nævner den 'nærmeste adresse' automatisk, så det står vi faktisk ikke til at ændre, men nu kan folk i hvert fald læse din kommentar så de ikke banker på i nr 12.

Gitte
, for mere end 7 år siden

Adressen er IKKE Møllegade 12 men hjørnet af Møllegade og Guldbergsgade. De stakkels mennesker der bor Møllegade 12 må være ved at blive sindssyge af alle dem, der går forkert

Af 5500 gravsten på den jødiske begravelsesplads i Møllegade står blot 2800 tilbage. De…