Den Sorte Firkant

Københavns værste slum

Af

"Den sorte firkant" udgør et område på Nørrebro i København, hvor socialsagerne i 1970'erne hobede sig op, og politiet var hyppig gæst. Den afgrænses af Nørrebrogade, Peblingesøen, Åboulevarden og Assistens Kirkegård. Betegnelsen "Den…

Bidrag til Den Sorte Firkant

Kampen om Byggeren

2 kommentarer 0 anbefalinger

Byggeren blev symbolet på modsætningen mellem nørrebroere og kommune i de turbulente 1970'ere. På en tomt ved Korsgade og Stengade skulle nye store boligkarréer erstatte nedrevne bygninger, men ingen vidste hvornår. Som en reaktion på stilstanden rejste beboerne i 1973 en byggelegeplads til kvarterets børn. Byggeren fik status af kommunal børneinstitution – midlertidigt, blev det understreget. Men da helhedsplanen endelig kom i 1979 – og Byggeren skulle ryddes – var nørrebroerne ikke indstillet på at opgive uden kamp. I april 1980 kom det til voldsomme konfrontationer med lokale børn og voksne, da rydningen blev gennemført under massiv politibeskyttelse. Byggeren blev opbygget igen, men politiet vendte tilbage. Til sidst indførte politiet undtagelsestilstand på Nørrebro, og kommunen gennemførte sine planer.

Anne Eltard

Ps. Byggeren opstod i 1972 og rydningen foregik fra sidst i marts til 5 maj

Anne Eltard
, for mere end 6 år siden

Hej Niels 1. Sorte Firkant er rammet ind af gaderne: Kapelvej - Åboulevarden - søerne og Nørrebrogade. 2. Navnet skriver tilbage til industrialiseringen, hvor der på Blågårds Plads lå et jernstøberi ( heraf også navnet på medborgerhuset på pladsen). Støberiet svinede meget og de omkringliggende huse blev sodet til af røg fra støberiet. Deraf navnet! 3. Sorte Firkant var ikke Kbh's værste slum. Både Vesterbro og indre by havde meget slum. I 70'erne var Sorte Firkant prøveklud på forskellige saneringstyper. Man eksperimenterede med forskellige måde at sanere på. Det resulterede i en skamfering af kvarteret. Da man fortsatte saneringerne på Vesterbro, hvor slummen var ligeså fremherskende, var det bl.a. med historierne fra Sorte Firkant in mente at forskellige beboerorganisationer faktisk lykkedes med at få gennemført en mere nænsom sanering. 4. Historien om Byggeren burde ret beset sættes dér hvor byggeren lå og billedet ligeledes vise det og ikke den modsatte side af gaden. 5. Jeg synes at din fortælling om Firkanten mildest talt lader meget tilbage at ønske. I 70'erne var kvarteret genstand for bl.a. kampen om Todesgade, slumstormerene o.s.v. Du beskriver et forarmet arbejderkvarter med børne- og socialsager, men det er godt nok noget mere nuanceret end som så Jeg ville finde det rimeligt at indlægget blev rettet til mere korrekt beskrivelse af kvarteret. Med venlig hilsen Anne Eltard

Kampen om Byggeren

Byggeren blev symbolet på modsætningen mellem nørrebroere og kommune i de turbulente…