Det kgl. Uldmanufaktur

Guldhuset spandt uld

Af

Guldhuset, der oprindelig var opført i 1677 som sygehus, nedbrændte i 1759. I dets sted rejste man et stort, solidt manufakturhus efter tegninger af hoftømrermester G. Voldmeister. I 1776 blev bygningen forlænget, og i den nye del indrettede man blandt andet…

Bidrag til Det kgl. Uldmanufaktur

Grødslottet

0 kommentar 0 anbefalinger

Uldmanufakturet blev brugt som sygehus for garnisonen i København fra 1817 til 1928. Manufakturet var oprindelig opført på den forhenværende Sankt Annæ Kirkegård. Det var ikke nogen god placering for et sygehus. Drikkevandet kom fra hospitalets egen brønd, alt imens møddinger hobede sig op i baggårde og på pladser. Magistraten modtog klager på grund af stanken, og lægerne på hospitalet gjorde indsigelser over de åbne rendestene, hvori det flød med faste og flydende bestanddele fra lighuset. Det blev i folkemunde kendt som ”Grødslottet”. Øgenavnet fik det, fordi hovedmenuen på de overbefolkede sygestuer bestod af grød, og fordi grødomslaget var lægekunstens universalmiddel mod alskens syg- og dårligdomme.

Grødslottet

Uldmanufakturet blev brugt som sygehus for garnisonen i København fra 1817 til 1928. Manufakturet…