Det kongelige Teater

Teater i et kvart årtusind

Af

Nicolai Eigtved tegnede det første Kongelige Teater i rokokostil i 1748. Teatret blev siden udvidet og ombygget flere gange for at imødekomme tidens skiftende behov. I 1870 måtte der et helt nyt teater til. Vilhelm Dahlerup og Ove Petersen vandt arkitektkonkurrencen.…

Bidrag til Det Kongelige Teater

Stærekassen

0 kommentar 0 anbefalinger

Det Kongelige Teaters Nye Scene - i daglig tale kaldet Stære­kassen - blev bygget både som studie- og koncertsal for Stats­radiofonien og som scene for Det Kongeli­ge Teaters op­førelser af skuespil. Hvordan kunne de to ting forenes? Ideen opstod som en ægte dansk kompromisløsning. Stats­radiofo­nien rådede over for lidt plads og havde samtidig den økonomi­ske baggrund for et nyt byggeri. Det Kongelige Teater havde allere­de siden den nuværende Gamle Scene blev indviet i 1874 savnet et mindre scenerum til opførelser af de mere natura­listiske skuespil, der ikke krævede den kraftige deklama­tion og de store armbevægelser. Da Stærekassen efter en massiv kritik blev indviet i august 1931, indså man hurtigt, at bygningen nok var monumental og flot udsmykket, men til gengæld ikke opfyldte sit dobbelt­for­mål. Teatret klagede bl.a. over faciliteterne for publikum. Statsradiofoniens anke var ikke mindre vægtig. Loftet mellem teatersalen og radiostudiet ovenpå var nemlig ikke lydisole­ret, så det var problematisk at øve orkestermusik, mens der blev spillet teater. Radioen beholdt derfor lejemålet på Axelborg som orkesterlokale og måtte flytte hele instrumen­tariet til Stærekassen den aften om ugen, hvor ensemblet gav koncert i teatersalen. I dag bruges Stære­kassen ikke som fast scene for Det Kongelige Teater, men står dog stadig på trods af sine vanskeligheder i indret­ningen som et udtryk for en meget gennemført ide om en kulturel bygning i 1920rnes Danmark. Et spændende klenodie.

Rotter på scenen

Først var det kongens teater. I dag er det snarere folkets. Det Kongelige Teater har traditionelt…