Det tyske gymnasium i Aabenraa
Fakta

Europæiske perspektiver

Af

Privatskolen Deutsches Gymnasium er grundlagt i 1959 i Aabenraa. Bygningen er i stram modernistisk stil og tegnet af arkitekterne Otto Weitling og M. Kragh. Gymnasiet har cirka 150 elever. De får både en dansk og en tysk studentereksamen. Med to eksamensbeviser får…

Vis mere

Bidrag til Det tyske gymnasium i Aabenraa

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Tysk mindretals gymnasium får eksamensret

Tid / Periode 1955 1959
1 kommentar 0 anbefalinger

Det tyske skolevæsen i Sønderjylland blev frataget sin eksamensret i 1945. Men skolevæsnet fik retten igen i 1955. 29. marts udstedte Danmarks statsminister Hans Christian Hansen og Tysklands forbundskansler Konrad Adenauer garanti for mindretallenes rettigheder nord og syd for den dansk-tyske grænse. Som småstat ønskede Danmark ikke at indgå en gensidigt forpligtende aftale med Tyskland. Risikoen var, at Tyskland fik mulighed for at blande sig i danske anliggender. Løsningen var et diplomatisk mesterstykke med to enslydende garantier, som statscheferne gav deres respektive mindretal. På baggrund af de såkaldte København-Bonn-Erklæringer kunne det tyske mindretal i Aabenraa genetablere sit gymnasium. Skolen var et vigtigt skridt på vejen til normale forhold mellem mindretal og flertal i landsdelen.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Anne Lildholdt Jensen
, for mere end 2 år siden

Det Tyske Gymnasium i Aabenraa er bygget i flot, stram og modernistisk stil. Det er et smukt hus og et dejligt sted at arbejde og at være elev. Desværre viser billedet her på siden IKKE Det Tyske Gymnasium, men tværtimod Deutsche Privatschule Apenrade (DPA). Jeg skal nok få taget et billede og lagt det op, så man kan se Otto Weitling og M. Kraghs flotte gymnasium.

Bidrag til Det tyske gymnasium i Aabenraa

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links