Litauisk monument

Fra flyveplads til flygtningelejr

Af

Thisted Kaserne, også kendt som Dragsbæklejren, blev oprindeligt købt af Thisted Kommune i 1930 som rekreativt område. Men ved udbruddet af 2. verdenskrig blev området overtaget af den tyske Kriegsmarine, der brugte den som base for vandflyvere. Efter krigen…

Bidrag til Dragsbæklejren

Tak for hjælpen!

3 kommentarer 0 anbefalinger

”Vorherre, da du også engang har været flygtning, beder vi dig beskytte alle, som er hjemløse.” Sætningen står på indgraveret på mindesmærket i Dragsbæklejren. Mindesmærket blev opført af litauiske flygtninge, der ville vise deres taknemmelighed for den gode behandling, de havde fået i lejren. Godt 750 litauiske flygtninge boede i lejren efter 2. verdenskrig. Mindesmærket består bl.a. af en et stenrelief med det litauiske rigsvåben og et trækors. Mindesmærket var også et minde om det land, de litauiske flygtninge havde forladt under krigen. De fleste af flygtningene vendte aldrig tilbage til Litauen, som i mellemtiden var blevet en sovjetrepublik under Stalin. En del blev i Danmark, men de fleste rejste videre til USA og andre lande i Vesteuropa.

Mette Agnete Nipper
, for en måned siden

rettelse: Thisted lokalarkiv, Thistedbilleder.

Mette Agnete Nipper

Alderdomshjemmets leder indtil 1977 var den tidligere modstandsmand Alfred Jørgensen, der sammen med sin kone, Grethe, forstod at skabe trygge rammer for beboerne. Da flygtningestrømmen begyndte at tage af, lykkedes det at forbedre forholdene, så hver beboer fik eget værelse. Sådan var situationen ved Socialministeriets Alderdomshjem 25 års jubilæum i 1972, hvor der efter en aftale mellem socialministeriet og Thisted Kommune også var åbnet for danske beboere. 1977 blev Socialministeriets Alderdomshjem til Dragsbækhjemmet. Thisted Kommune overtog hjemmet, der blev et plejehjem som de øvrige i kommunen. I 1983 begyndte opførelsen af det nye Dragsbækhjem, vi kender i dag som Dragsbækcentret. Dragsbæklejren er en åben historiebog om det 20. århundrede. Og den begynder med den russiske revolution. Man vil også kunne følge den danske socialhistorie et godt stykke ad vejen ved at studere udviklingen frem til Dragsbækcentret. Og så er det - set fra nutiden - en usædvanlig historie om en lille købstad, der midt i århundredet invaderes af tyske tropper sydfra, hvad deraf følger, siden fulgte tyske flygtninge, og efterfølgende de mange hundrede ’ikke-tyske flygtninge’, som befolkning og myndigheder tog imod med åbne arme. Mange udsagn dokumenterer, at denne del af Thisted Købstads historie fører sandfærdig tale ( Citat fra lokalhistoriske arvæv thistedbilleder.)

Niels Sunesen
, for mere end 5 år siden

Måske skulle det bemærkes, at Dragsbæklejren var et alderdomshjem for baltiske flygtninge, jeg husker at have set dem færdes rundt i Thisted. Kan det passe, at alderdomshjemmet blev nedlagt kort efter 1962? Kan nogen oplyse om dette?

Tak for hjælpen!

”Vorherre, da du også engang har været flygtning, beder vi dig beskytte alle, som er…