Litauisk monument

Fra flyveplads til flygtningelejr

Af

Thisted Kaserne, også kendt som Dragsbæklejren, blev oprindeligt købt af Thisted Kommune i 1930 som rekreativt område. Men ved udbruddet af 2. verdenskrig blev området overtaget af den tyske Kriegsmarine, der brugte den som base for vandflyvere. Efter krigen…

Bidrag til Dragsbæklejren

Tak for hjælpen!

1 kommentar 0 anbefalinger

”Vorherre, da du også engang har været flygtning, beder vi dig beskytte alle, som er hjemløse.” Sætningen står på indgraveret på mindesmærket i Dragsbæklejren. Mindesmærket blev opført af litauiske flygtninge, der ville vise deres taknemmelighed for den gode behandling, de havde fået i lejren. Godt 750 litauiske flygtninge boede i lejren efter 2. verdenskrig. Mindesmærket består bl.a. af en et stenrelief med det litauiske rigsvåben og et trækors. Mindesmærket var også et minde om det land, de litauiske flygtninge havde forladt under krigen. De fleste af flygtningene vendte aldrig tilbage til Litauen, som i mellemtiden var blevet en sovjetrepublik under Stalin. En del blev i Danmark, men de fleste rejste videre til USA og andre lande i Vesteuropa.

Niels Sunesen
, for mere end 2 år siden

Måske skulle det bemærkes, at Dragsbæklejren var et alderdomshjem for baltiske flygtninge, jeg husker at have set dem færdes rundt i Thisted. Kan det passe, at alderdomshjemmet blev nedlagt kort efter 1962? Kan nogen oplyse om dette?

Tak for hjælpen!

”Vorherre, da du også engang har været flygtning, beder vi dig beskytte alle, som er…