Dronninglund Sogn oldensvin

Gårdene i skoven

Af

Omkring Dronninglund ligger udstrakte, våde enge og dramatiske, skovklædte bakkedrag. Gennem tiden har bønderne indordnet sig efter landskabet og dets muligheder. Der er enkelte mindre, middelalderlige landsbyer og mange enkeltliggende gårde. Deres navne ender ofte …

Bidrag til Dronninglund Sogn

Skovens herligheder

1 kommentar 0 anbefalinger

I områder med skov vil der ofte være mange enkeltliggende gårde. Med gårdene som udgangspunkt blev der i løbet af middelalderen indvundet meget land til agerbrug og græsning. Sådan var udviklingen langs de skovklædte kyster og de centrale skove på Sjælland, Fyn og også her i Vendsyssel. I 1682/83 foretog enevældens taksatorer en opmåling af landet og dets ressourcer. Skovene talte ikke højt som beskatningsgrundlag. Alligevel var de nødvendige og attraktive for bønderne. Her gik oldensvin, og man fik tømmer og brændsel. En række bierhverv krævede også træ, for eksempel kul- og glasproduktion og brænding af keramik og tegl. Bønderne blev kun beskattet af det antal oldensvin, som skoven kunne bære. Derfor var skattetrykket i skovområderne lavere end på de intensivt opdyrkede agerjorder.

Lis Slottved
, for mere end 7 år siden

Dagens bidrag er meget interessant for mig, da mit efternavn ender på -tved og det stammer fra Sindal, så nu er jeg blevet klar over hvad den del af navnet betyder, og så kunne det jo også være rigtig spændende, hvor første del af navnet kommer fra, men det får vi nok aldrig oplyst.

Skovens herligheder

I områder med skov vil der ofte være mange enkeltliggende gårde. Med gårdene som udgangspunkt…