Lysgård
Fakta

Strikkeklub i landsbyskolen på heden

Af

15 kilometer syd for Viborg ligger det gamle skolehus E Bindstouw i landsbyen Lysgård. Skolen blev opført i 1790. Det var i oplysningstiden, hvor myndighederne mente, at også hedebønders børn skulle gå i skole. Landsbyens voksne mødtes også i skolestuen om…

Vis mere

Bidrag til E Bindstow i Lysgård

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Drama i skolestuen gør digterpræst berømt

Tid / Periode 1782 1848
2 kommentarer 0 anbefalinger

Som lille sad Steen St. Blicher (1782-1848) ofte i skolestuen i Lysgård og lyttede, når folk var samlet for at strikke strømper til bindestueaftner. Hans far var præst i Vium-Lysgård, og i 1819 blev Blicher selv præst i Thorning-Lysgård. Men han blev også forfatter. Her blev fortællingerne fra barndommens skolestue blev en vigtig kilde til inspiration. De handlede om ulykkelig kærlighed, grumme menneskeskæbner og dramatiske begivenheder. Blicher fortsatte med at opsøge egnens beboere og deres historier. Han gennemvandrede heden på kryds og tværs, ofte med hund og jagtgevær. I 1824 udsendte Blicher sin første novelle, Brudstykker af en landsbydegns dagbog. Novellen blev et hovedværk i dansk litteratur. Novellesamlingen E Bindstouw er opkaldt efter barndommens skolestue. Den udkom i 1842 og var skrevet på jysk.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (2)

Inge Heede Hertoft
, for mere end 4 år siden

Tak til Cilie Kolding. Det er dejligt at kunne f'ølge slægtningshistorie. Jeg har siddet i den skolestue som stor pige (10-11 år) med skolen. Den gjorde af en eller anden grund stort indtryk på mig - så jeg kan sidde der endnu. Senere læste jeg St.St. Blicher og har flere af hans bøger. De er godt skrevet - men har altid gjort mig bedrøvet. Men han var jo også en melankolsk mand.

Cilie Jasmin Blicher Kolding
, for mere end 5 år siden

St. St. Blicher han er min tip tip tip tip tip oldefar

Bidrag til E Bindstow i Lysgård

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Drama i skolestuen gør digterpræst berømt

Som lille sad Steen St. Blicher (1782-1848) ofte i skolestuen i Lysgård og lyttede, når folk var…

Billeder (3)