Kalkmaleri i Ebeltoft Kikre

Byens købstadskirke

Af

Ebeltoft Kirke er bygget ved middelalderens slutning, men undersøgelser af fundamenter under kirken har vist, at der før Ebeltoft fik købstadsrettigheder år 1301, fandtes en mindre kirke på stedet. En søjlebase af granit som befinder sig ved kirkens østgavl,…

Maria i Ebeltoft

1 kommentar 0 anbefalinger

På et hvælv i Ebeltoft kirke, ses et kalkmalet billede af et krigsskib som en indskrift daterer til år 1521. Skibet var blandt tidens største, en karak, og sandsynligvis Kong Hans krigsskib Maria eller Englen der blev bygget i 1510. Der findes ingen nøjagtige tegninger eller bevarede skibe af denne type fra middelalderens Danmark, men i 1980´erne hævede englænderne et lignende kongeligt skib ved navn Mary Rose. Kalkmaleriet i Ebeltoft Kirke, er sandsynligvis malet som en øjenvidneskildring af et besøg af en kravel i byens havn, og maleriets store detaljerigdom afslører at kunstneren har haft god indsigt i maritime aspekter. Således ses det hvordan skibet er i færd med at varpe (hive sig afsted ved hjælp af to ankre der på skift blev sejlet ud med en robåd). Kalkmaleriet af den store kravel i Ebeltoft Kirke, blev i 2010 anvendt på et frimærke i anledning af den danske flådes 500-års fødselsdag. En grundlæggelse som netop tog sin begundelse med bygningen af Maria og Englen år 1510.

Jens Riise Kristensen
, for mere end 7 år siden

Store Maria var en karak og ikke en kravel. Kravellerne var mindre, uden store kasteller og med typisk 3 master. Kalkmaleriet viser et meget stort skib med fire master og kasteller.

Bidrag til Ebeltoft Kirke

Maria i Ebeltoft