Slaget i Øresund 8. november 1658

Bugten mellem Mols Bjerge og Ebeletoft

Af

Ebeltoft Vig er beliggende mellem Mols Bjerge og købstaden Ebeltoft, og har fra gammel tid udgjort en vigtig naturhavn med læ for vinde fra nordlig, østlig og vestlig retning. Derfor har Ebeltoft en naturlig placering i bugtens inderste sydøstlige krog hvor…

Søslaget i Ebeltoft Vig

0 kommentar 0 anbefalinger

Under den 2. Carl-Gustavske krig mod Sverige, lå en dansk/hollandsk flåde i Ebeltoft Vig under Peder Jensen Bredal og kaptajn de Konigks kommando. Den danske flådeenhed var sendt til Ebeltoft Vig for at hjælpe med en troppeoverførsel af mere end 1000 mand til Fyn. Om morgenen den d. 23. juli 1659, blev de angrebet af en svensk flåde på 10 skibe under Owen Coxes kommando. I det følgende søslag sprang den hollandsk fregat Wapen van Enkhuizen i luften, og svenskerne vandt efter en lang kamp. I kampen fik Bredal skudt benene af og døde kort tid efter. Efter kampen erobrede svenskerne den dansk/hollandske flåde, brændte de mindre transportskibe af, og tog omkring 1000 fanger. På Tøjhusmuseet i København, findes en dansk 4 pund kanon fra 1625 som i 1893 blev fisket op af havet foran Ebeltofts havn, og som menes at stamme fra Wapen van Enkhuizen.

Bidrag til Ebeltoft Vig

Under den 2. Carl-Gustavske krig mod Sverige, lå en dansk/hollandsk flåde i Ebeltoft Vig under…