EGERNSUND

Kunstnerkoloni

Egernsund (tysk: Ekensund) er en by på Broager Land i Sønderjylland med 1.478 indbyggere (2015).

Kunstnerkolonien i Egernsund

0 kommentar 1 anbefalinger

En af de ti vigtigste kunstnerkolonier i Tyskland opstod i Egernsund på nordsiden af Flensborg Fjord fra omkring 1880. Fra omkring 1900 var Schumanns Kro i Egernsund både mødested og indkvarteringssted for kunstnerne. Lokale kunstnere havde boliger i nærheden, Wilhelm Dreesen havde et sommerhus i Sandager, mens Anton Nissen (1866-1934) byggede sig et solidt hus med atelier ved Alnor. Den betydeligste blandt Egernsundmalerne var Walter Leistikow (1865-1908) fra Berlin, der var med til at grundlægge den tyske kunstnergruppe Berliner Secession. Kunstnerkolonien i Egernsund havde sin blomstringstid med den anden generation, der især blev præget af maleren Otto Heinrich Engel (1866-1949), der kom til Egernsund fra München i årene 1892-1910. I den danske helstatstid kom hovedparten af de slesvig-holstenske kunstnere på kunstakademiet i København, men efter at 1864-grænsen var trukket, gik orienteringen mod syd. Nogle følte sig frastødt. Blandt dem var den danske maler og dramatiker Holger Drachmann, der i al sin nationalromantik umuligt kunne male så tæt på Dybbøl Banke, hvor der var dryppet så meget dansk blod. Men nogle danske kunstnere malede i Egernsund og omegn for at vise københavnerne, hvad Danmark havde tabt efter 1864. Agnes Slott-Møller spillede på den nationale identifikation og malede historiske billeder fra blandt andet Okseøerne, hvor Margrete den Første mødte sin skæbne. Andre følte sig tiltrukket. Især kvinderne. De havde forbud mod at vise sig på kunstakademierne og forsøgte derfor at får privat undervisning hos deres mandlige kolleger. Det var ikke alle mandlige malere, der følte sig smigret. I begyndelsen var kvinderne ugleset og blev nedsættende kaldt »Malweiber«. Som i andre kunstnerkolonier kom det også til at handle om andet end kunsten, når mand og kvinde mødtes ved skitserne. Alex Eckener og Sophia Eisenlohr forelskede sig hinanden, det samme gjorde Anton Nissen og Maria Schlaikier.

Bidrag til Egernsund

En af de ti vigtigste kunstnerkolonier i Tyskland opstod i Egernsund på nordsiden af Flensborg…