Egilsholm 2
Fakta

Feriehjem for de kirtelsvage

Af

Syd for Pedersker by på Bornholm ligger feriekolonien eller ”Svagbørnshjemmet” Egilsholm. Det er en træbygning med en markant arkitektonisk udformning. En rund midterbygning med højtsiddende vinduer og med to lange og en kort fløj oprindelig med græs på…

Vis mere

Bidrag til Egilsholm Feriekoloni i Pedersker

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Den gode gullaschbaron

Tid / Periode 1917 1947
1 kommentar 1 anbefalinger

Egilsholm var en gave fra fyrmester Beldrings søn på Hammeren. Hans fødenavn var Stig Beldring, men efter et ophold i Sydafrika skiftede han navn til Stanley Beldring. Under første verdenskrig tjente han en millionformue på konservesproduktion. Gaven skulle bruges på ”at bringe svagelige, fattige Drenge fra Kjøbenhavns Kommuneskoler Kræfter til at fortsætte Undervisningen om Vinteren, særlig de kirtelsvage, anæmiske og underernærede Drenge fra 10 til 14 Aar”. Børnene fik foruden rejse og ophold tøj udleveret, og der var tilknyttet en skole til stedet. Bygningerne er tegnet af københavnerarkitekten Valdemar Hansen Hammer, men Stanley Beldring har i høj grad præget Egilsholm med sin personlige smag.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Dorte Brink
, for mere end 12 år siden

Efter Kolonikontoret under Københavns lærerforening overtog kolonien Egilsholm, har den især været brugt til lejrskoler og er en af de kolonier, der hurtigst bliver booket. Jeg har som lærer været der tre gange i tidens løb, med tre foreskellige klasser. Bygningerne er nu helt tilvokset med skov/plantage bagved og med strandbevoksning foran. Man skal bevæge sig af en spændende snoet sti ned til klitterne og vandet, og selv om det er ret kort vej, er den spændende nok til at lege skjul og bygge huler langs. Jeg har brugt Egilsholm som udgangspunkt for cykelture på Bornholm. Selve bygningen er fascinerende for både børn og voksne. Indenfor er borde og stole fastnaglet til gulvet og følger rundingen i selve det runde hovedhus. Oppe under hvælvingen sidder der udskårne ansigter. Alt i alt kan spisesalen få fantasien draget hen på en mindre udagave af Valhalla og har givet inspiration til vikingefortællinger.

Bidrag til Egilsholm Feriekoloni i Pedersker

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Den gode gullaschbaron

Egilsholm var en gave fra fyrmester Beldrings søn på Hammeren. Hans fødenavn var Stig Beldring,…

Billeder (3)