Ejsbøl Mose

Våben i mosen

Af

Ejsbøl mose ligger ved Haderslev i Sønderjylland. I mosen ofrede man især bådnagler, våben, bælter og andre personlige genstande. Stedet blev brugt til ofringer fra omkring Kristi fødsel til 5. århundrede e.Kr.. Mosen er udgravet i to kampagner, dels i 1955-1964…

Bidrag til Ejsbøl Mose

Officerens bælte: lidt lånt og lidt blåt

2 kommentarer 1 anbefalinger

Et af de flotteste fund fra mosen er et officersbælte fra omkring 300 e.Kr. med sølvbeslag med forgyldt presblik og blå glasperler. I guldblikket er dyrefigurer som egern med buskede haler og løver med store manker – sandsynligvis inspireret af romerske militærbælter. Et næsten identisk bælte er fundet i en grav 100 km syd for Ejsbøl i Neudorf-Bornstein i Tyskland. Nye undersøgelser viser, at de to bælter er fremstillet i samme værksted, måske endda af den samme håndværker. Men forskelle i detaljen viser, at sølvsmedene lagde vægt på, at hvert stykke skulle have sit eget unikke udtryk. Datidens kunder var kræsne kendere, men det var håndværkerne bestemt også.

Erling Sørensen
, for 7 måneder siden

Der er i 2015 oprettet en infostander på Ejsbølvej som går forbi mosen. Derfra kan man bl.a. se hvor fundene er gjort og der er historiske oplysninger. Stedet ligger i et meget naturskønt område, bl.a. med et udbygget stisystem der er ideel til vandreure etc.

merete essenbæk
, for mere end 5 år siden

bæltet kan ses på Museum Sønderjylland.- Arkæologi Haderslev og ikke Haderslev Museum! Bedes rettet - tak!

Et af de flotteste fund fra mosen er et officersbælte fra omkring 300 e.Kr. med sølvbeslag med…