Elers kollegium

Studerte stoddere

Af

Store Kannikestræde er hovedstrøget i Københavns latinerkvarter. Her indrettede universitetets professorer sig med professorgårde, mens studenterne installerede sig i kollegier. Først kom Regensen, opført 1618-23, og så Borchs kollegium, der blev indviet 1691.…

Bidrag til Elers kollegium

Herrer i Aandernes Rige

0 kommentar 0 anbefalinger

Den purunge Adam Oehlenschläger blev ikke opmuntret, da han første gang kom på kollegium. Da han besøgte sine venner, de senere så berømte Ørsted-brødre, på Elers kollegium, syntes han, at deres værelser lignede dunkle munkeceller. Da han så kollegiets bibliotek, stod tårerne ham i øjnene. Hvordan skulle han nogensinde finde vej til videnskaben? Snart fandt hele det læsende København dog vej til Elers kollegiets bibliotek, som universitetet brugte som auditorium. Filosoffen Heinrich Steffens holdt her i vinteren 1802-03 de forelæsninger, som indvarslede den danske guldalder. Studenterne blev tidligere omtalt som ”studerte stoddere”, men nu var stodderne blevet konger. I 1820 hyldede digteren Christian Winther, de studerende som ”Herrer i Aandernes Rige”. Blandt dem, der nu talte for disse "Herrer", var også digterkongen Oehlenschläger.

Den purunge Adam Oehlenschläger blev ikke opmuntret, da han første gang kom på kollegium. Da han …