Elmelunde Kirke
Fakta

Kalkmalerier og kridtsten

Af

Elmelunde Kirke ligger højt på det østlige Møn og har tidligere fungeret som sømærke. Den er bygget af kridtsten fra Møns Klint, men der er også brugt granit, myremalm, flint og kildekalk. På et afdækket stykke murværk på nordsiden kan man se et såkaldt…

Vis mere

Bidrag til Elmelunde Kirke

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Derfor kan dyr ikke tale

Tid / Periode 1100 1200
1 kommentar 2 anbefalinger

Blandt kalkmalerierne ses den pløjende Adam. Han forsøger at drive sine heste frem foran ploven. Over Adam ses et skriftbånd, hvor der står "Hipsih hoo frem soo b...” Scenen kendes ikke fra Biblen, men fra en arabisk legende. Den fortæller, at Adam slog okserne, fordi de ikke trak ordentligt. Så spurgte den ældste af studene ham: “Hvorfor mishandler du mig?” Adam svarede: “Fordi du ikke trækker ploven videre!”. Studen svarede: ”Har Gud også slået dig således, da du var ham ulydig?”. Da bad Adam til Gud, og spurgte: “Skal det da være ethvert dyr tilladt at erindre mig om min forseelse (det vil sige syndefaldet)?”. Legenden fortæller, at Gud fra dette øjeblik berøvede alle dyr talen.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Inge Heede Hertoft
, for mere end 5 år siden

"Måske ligger kirkens første stifter begravet hér eller måske en af bygherrens forfædre, som på denne måde ufrivilligt er blevet kristnet?" Ja, måske. Eller måske ligger kirken simpelthen på landsbyens gamle helligsted. Det er vist ikke så ualmindeligt.

Bidrag til Elmelunde Kirke

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Derfor kan dyr ikke tale

Blandt kalkmalerierne ses den pløjende Adam. Han forsøger at drive sine heste frem foran ploven.…

Billeder (2)