Erichsens Palæ-1

Fra købmandsgård til bankcentrum

Af

Storkøbmand Erich Erichsen opførte den palæagtige købmandsgård ved Kongens Nytorv i København 1797-99. Erichsens Palæ blev tegnet af landets førende arkitekt, Caspar Frederik Harsdorff. Arkitekten døde midt i processen, så byggeriet blev afsluttet af hans…

Bidrag til Erichsens Palæ

Ambitiøs købmand byggede privat tempel

0 kommentar 0 anbefalinger

Med facade som et tempel adskiller Erichsens Palæ sig fra andre privatbygninger fra klassicismens tid. Det var nemlig god tone, at bygherrer kun anvendte templer som motiv for udsmykning af kirker eller fyrsteboliger. Når arkitekt Harsdorff alligevel tillod sig denne frihed, kan der være to forklaringer. Dels kan bygherre Erichsen have været sådan pralhals, at han så bort fra, hvad man anså for god tone. Dels lå palæet for enden af en smal del af Kongens Nytorv - især dengang det gamle Komediehus lå midt i Holmens Kanal. For en klassicistisk arkitekt var det naturligt at afslutte med et hus på en sådan placering med tempelfront. Komediehuset på torvet havde også en tilsvarende facade, som arkitekt Harsdorff selv havde forsynet det med.

Med facade som et tempel adskiller Erichsens Palæ sig fra andre privatbygninger fra klassicismens…