Sonja Ferlov Macobas "Effort Commun" ved søerne i København

Et værk – mange placeringer

Af

Da Syddansk Universitet midt i 1970’erne flyttede til det nye campusområde uden for Odense, forærede Statens Kunstfond universitetet et eksemplar af Sonja Ferlov Mancobas (1911-84) bronzeskulptur "Effort Commun" fra 1963-64. Men det er ikke kun her, man…

Kan en skulptur stå hvor som helst?

0 kommentar 0 anbefalinger

To forenklede væsener rækker frem og holder fast i hinanden, omslutter et indre rum. De er vokset sammen: Der er ingen synlige overgange, ingen klar angivelse af hvor den ene figur stopper, og den anden starter. "Effort Commun" betyder ’fælles indsats’ på fransk. Med titelvalget har kunstneren understreget, at skulpturen er en sammensmeltning af flere kroppe. "Effort Commun" forholder sig i udgangspunktet ikke til et specifikt sted, men kun til sit eget formforløb og sit eget rum. Netop derfor kan skulpturen uden problemer fungere i forskellige omgivelser. Men ser man "Effort Commun" de forskellige steder, bliver det tydeligt, at værket opleves og bruges forskelligt afhængigt af, hvor det står. Stedet gør en forskel.

To forenklede væsener rækker frem og holder fast i hinanden, omslutter et indre rum. De er vokset …