Kongeåkroen
Fakta

Broen på grænsen

Af

Foldingbro har fået betydning i Danmarkshistorien, fordi den fører over Kongeåen. Åen markerede Kongeriget Danmarks grænse mod syd fra middelalderen og frem til 1920, hvor Sønderjylland blev en del af riget. Broen var i århundreder en af Danmarks vigtigste…

Vis mere

Bidrag til Foldingbro ved Kongeåen

Har du besøgt / vil du besøge stedet? Bidrag til stedet Tilføj til rute
Udvalgt bidrag

Toldere ude af kontrol

Tid / Periode 1570 1920
1 kommentar 0 anbefalinger

I 1570 ansatte kongen en bromand til at tælle de dyr, der passerede ved Foldingbro. Bromanden skulle lave en passerseddel. Selve tolden skulle studehandlerne betale i Ribe. Sådan fungerede toldkontrollen i over to århundreder. Men bromændene ved Folding Bro var også ejere af Foldingbros kro, som studehandlerne benyttede som rastested. Bromændene skulle altså kontrollere de samme mennesker, som de levede af at sælge mad, drikke og sengeplads til. En svær dobbeltrolle. I 1766 viste en undersøgelse, at over halvdelen af den jyske studeeksport undgik toldvæsenet. Det hjalp ikke at oprette en egentlig toldstation i Foldingbro i 1790. Flere af tolderne viste sig at være korrupte. Først efter krigen 1864 blev toldkontrollen effektiv. Toldstedet ved Foldingbro blev nedlagt i 1920, da toldgrænsen rykkede sydpå.

Se alle fortællinger

Kommentarer til fortællingen (1)

Poul Marcus Iversen
, for mere end 6 år siden

Inde på kroen, inden man går ind i krostuen, findes et kunstværk, malet på loftet, over den gamle bro med toldere på deres pladser.

Bidrag til Foldingbro ved Kongeåen

Bidrag med en fortælling om stedet

Bidrag med et eller flere billeder

Bidrag med video

Bidrag med links

Fortællinger (1)

Toldere ude af kontrol

I 1570 ansatte kongen en bromand til at tælle de dyr, der passerede ved Foldingbro. Bromanden…

Billeder (1)